Zakaj so mačje oči tako edinstvene?

Prikupne kosmatinke z očmizakaj-so-macje-oci-tako-edinstvene-2 zaznajo vsak naš gib in skrbniki se radi pošalimo, da z očmi vidijo tudi naše (skrite) namene. Šalo na stran, mačji vid bi res najbolje opisali s presežniki.

Oči mačk so veliki in natančni senzorji gibanja, ustvarjene so za zalezovanje plena, ki ga v grmovju ali visoki travi ni lahko zaznati. Ko mačka s pomočjo sluha določi cilj napada, pride v ospredje njen oster vid. Ta je tako občutljiv, da z njim zazna tudi najmanjše premike, kar mačke uvršča med najboljše lovce na kopnem.

Kako mačke vidijo?

Tako kot ljudje imajo tudi mačke binokularen vid, kar pomeni, da se sliki obeh očes prekrivata in dajeta tridimenzionalno sliko. Njihovo vidno polje je nekoliko širše od človekovega, saj ga strokovnjaki ocenjujejo na 200°, medtem ko vidno polje povprečnega človeka obsega 180°. Kljub temu je območje binokularnega vida pri mačkah ožje od človekovega, saj je v veliki meri odvisno od postavitve oči, povezano pa je tudi z njihovo zgradbo. Na račun ožjega tridimenzionalnega vida pa je njihova stopnja zaznavanja globine zelo visoka. Vsi smo že kdaj opazovali mačke, ki na ozki okenski polici prikazujejo vratolomne skoke, ne da bi se sploh dotaknile okna, ali pa brez težav skočijo na ozko ograjo. Tega jim ne omogoča samo odlično ravnotežje, temveč tudi izredna sposobnost ocenjevanja razdalje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Simona Strle

Viri:
www.catcare.com
www.catcare.com
www.thecatsite.com
orbitervet.blogspot.si
www.vet.cornell.edu
messybeast.com