Zakaj se mačke tako pogosto pretegujejo?

Muce so lovci, v njihovi naravi je, da svojo žrtevzakaj-se-macke-tako-pogosto-pretegujejo opazujejo, napadejo in, če gre vse po sreči tudi ulovijo. Čas za lov je večinoma v večernih urah, takrat so muce najbolj aktivne. Levi in druge velike mačke se ravnajo po podobnem vzorcu spanja čez dan in lova preko noči. Muce tudi kljub dolgoletni udomačenosti še vedno ohranjajo ta pridih divjine, saj naravnost obožujejo skrivanje v temi, lovljenje senc in prežanje na plen. Tovrstne nočne aktivnosti muci odvzamejo velik delež energije, zato ni nič presenetljivega, da spijo med 12 in 16 ur dnevno, približno dvakrat toliko kot ljudje. Če ste kdaj podrobno opazovali muco med prebujanjem iz popoldanskega spanca ste verjetno opazili, da po spancu še kar nekaj časa posveti pretegovanju okončin. A pretegovanje v mačjem besednjaku ni le dejanje razgibavanja mišic, je namreč mnogo več kot le to.

Spanje in prebujanje

Med spanjem, naši možgani paralizirajo večino mišic v telesu in s tem preprečijo, da bi se v sanjah gibali. Isti proces se zgodi tudi v mačjih možganih, tako muca ne pade z ležišča ali lovi mišk v spanju.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Vir:
www.livescience.com