Zakaj se mačkam v temi svetijo oči?

Vsi smo se že kdaj ustrašili nepojasnjenega odseva demonskih oči, ki so na nas prežale v mraku. Oddahnili smo si šele, ko smo ugotovili, da se za njimi skriva naša draga muca. Podoben odsev lahko opazite tudi pri fotografiranju mačke z uporabo bliskavice. Ste se kdaj spraševali, zakaj se mačkam oči tako nenavadno svetijo, nam pa ne?

Ljudje pogosto napačno predvidevajo, da mačke najbolje vidijo v trdi temi. Resnica pa je, da je njihov vid najbolj učinkovit ob zori ali v mraku, kadar tudi lovijo hrano.

Zgradba mačjega očesa se nekoliko razlikuje od človeškega. Mačje oko je sorazmerno večje in vsebuje posebno plast odsevnih celic, ki se imenuje tapetum lucidum. Te plasti ljudje nimamo, zaradi česar je naš vid v mraku mnogo slabši. Mačje zrklo je zgrajeno iz zunanje plasti, sredinske plasti ter notranje plasti. Tapetum lucidum se nahaja v srednji plasti očesnega zrkla, ki se imenuje žilnica, in je sestavljen iz kristalčkov, ki so pripeti na kolagenska vlakna. Pri sprejemanju svetlobe igra pomembno vlogo tudi notranja plast zrkla, to je mrežnica.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri:
humbot.io
io9.gizmodo.com
www.vetstreet.com