Zakaj se mačka trese?

Videti, kako se vaša mačka nenadzorovano trese je zelo zaskrbljujoče. Tresenje lahko opazimo na enem območju, na primer na glavi, repu ali nogah, ali pa trepeta celo telo. Včasih je vzrok lahko nenevaren, na primer rahlo hladna soba, ki jo lahko preprosto segrejemo s priklopom termostata. Včasih pa je lahko tresenje simptom osnovne bolezni. V obeh primerih pa je seveda vredno biti pozoren na tresenje in ugotoviti, zakaj se mačka trese.

Stvari, ki lahko povzročijo tresenje mačke

Razlogov za tresenje mačke je veliko, težave pa se lahko razlikujejo od vedenjskih, okoljskih in zdravstvenih. Na srečo obstajajo številni načini za zaustavitev in preprečitev tresenja.

Tu je nekaj pogostih razlogov, zakaj se vaša mačka trese.

Globok spanec

Mačke lahko trzajo tudi med spanjem. Mačke krožijo in izstopajo iz lahkega in globokega spanca. V fazi globokega spanca, ki lahko traja le šest do osem minut, bo vaša mačka v globokem občutku sprostitve. V teh nekaj minutah lahko vaša mačka trza ali trese. Čeprav je treba to tresenje opazovati je to običajno le normalen pojav.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je eden najpogostejših razlogov, zakaj se vaša mačka trese. To je pomanjkanje glukoze, kar pomeni, da sta znižanje krvnega sladkorja vaše mačke in tresenje lahko simptoma bolezni. Pogosto je to posledica tega, da dalj časa ne jedo.

Pri mladičih je hipoglikemija izjemno pogosta, ker se njihova majhna telesa še vedno učijo, kako predelati glukozo. Za mačke je bistvenega pomena, da se prehranjujejo s hrano in nahajajo v toplem okolju, da se prepreči hipoglikemijo.

Če opazite, da se vaša mačka še vedno trese in ne je pravilno, pokličite svojega veterinarja. Ta bo najverjetneje opravil krvni test, ki bo lahko ponudil odgovore.

Strah, fobija

Tako kot pri ljudeh se tudi mačke lahko prestrašijo in pretresejo. Mačke lahko celo razvijejo fobije, zaradi česar lahko razvijejo tesnobo. Najpogostejše fobije za mačke so ognjemeti in nevihte. Ni nenavadno je, da se vaša mačka v teh situacijah trese, saj oba dogodka ustvarjata pretiran hrup, ki ga okrepi izjemna občutljivost na vibracije in močan sluh.

Druge pogoste situacije, zaradi katerih se vaša mačka lahko trese ali trese, so, če je mačka doživela travme in / ali je zaskrbljena zaradi ločitve od skrbnika ali druge njej ljube živali. Poleg tresenja se lahko pojavijo zaradi straha tudi drugi znaki kot sta skrivanje in driska. Če je vaša mačka močno zaskrbljena ali pod stresom se posvetujte z veterinarjem.

Temperatura telesa

Normalna telesna temperatura mačke se giblje med 38°C in 39°C. Vse, kar je nad 39°C, lahko kaže na vročino, in vse, kar je pod 38°C, lahko povzroči hude zdravstvene zaplete, kot je podhladitev. Zaradi obojega se vaša mačka lahko trese.

Hipertermija je povišanje telesne temperature, lahko se pojavi, ko je mačka izpostavljena okolju z visokimi temperaturami. Pogost primer tega je puščanje mačke v vročem avtu. Če njihova telesna temperatura ni regulirana, lahko doživijo vročinski udar ali izčrpanost.

Mačka se lahko tudi trese zaradi nizke telesne temperature ali hipotermije. Če se jo ne zdravimo, je to lahko zanjo usodno. Mački lahko pomagate tako, da ji zagotovite odeje, s pomočjo katerih se telesna temperatura vrne na normalno raven.

Če ima vaša mačka izredno visoko ali nizko telesno temperaturo, se takoj obrnite na veterinarja.

Kronična ledvična bolezen

Slabše delovanje ledvic lahko sčasoma povzroči kopičenje beljakovin in odpadnih snovi v krvnem obtoku, kar lahko povzroči izgubo apetita, splošno slabo počutje in, če se ne zdravi, odpoved ledvic. Odpoved ledvic pa lahko mački povzroči napade, ki se kažejo z nekontroliranim tresenjem.

Bolečina

Poškodba, tumorji in druge notranje bolezni lahko povzročijo, da se vaša mačka trese. Veterinar mora ugotoviti, da ni nobenih osnovnih težav, zaradi katerih bi vaša mačka trepetala.

Šok

Šok je resen problem, vendar je pogosto drugotnega pomena zaradi druge bolezni, nesreče ali kakšne druge travme. Če se vaša mačka trese in ima blede dlesni, hladne okončine in hiter srčni utrip, takoj obiščite veterinarja.

Zastrupitev

Žal radovedne mačke včasih pridejo v stik s strupenimi rastlinami, kemikalijami ali drugimi strupenimi snovmi. Če sumite, da je vaša mačka kaj zaužila, se trese in morda bruha, takoj obiščite veterinarja.

Lara žerovnik

www.acomaanimalclinictucson.com

wagwalking.com

be.chewy.com