Zakaj nekatere muce ne lovijo miši

Muce bi naj bile naravni plenilci, kar si ljudje pogosto predstavljajo tako, da muco postaviš v skedenj, skladišče ali kuhinjo in svoj obrok ter prenočišče si bodo zaslužile tako, da bodo polovile vse miši in ostale glodavce.

Toda kaj se zgodi, če muca tega ne stori? Nekatere mačke res živijo za lov, druge pa se bodo lovu še najbolj približale s tem, da se bodo igrale z miško napolnjeno z mačjo meto. Je torej s takšnimi mucami kaj narobe? Ali so preprosto prelene, da bi uspešno lovile? Vsaka mačka je sicer zgodba zase, toda nobena od prejšnjih razlag ne velja popolnoma.

Obstaja velika razlika med prirojenim ter priučenim obnašanjem. Prirojeno obnašanje pomeni, da se bodo živali tako obnašale že od rojstva dalje brez kakršnega koli posredovanja ljudi ali drugih živali. Priučeno obnašanje pa se izrazi šele z izkušnjami in opazovanjem ostalih živali. Primer prirojenega obnašanja je, ko novorojenček instinktivno poišče mamin sesek in tako pride do mleka. To se pogosto zgodi že ko so mladiči stari le nekaj minut in takoj vedo kaj morajo storiti. Razlog za to je, da se sesalci rodijo z znanjem, ki jim pomaga preživeti in to znanje se preko genov prenaša skozi generacije.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: