Zakaj moja mačka ponoči ne spi?

Sredi noči je, v stanovanju je tema, vse je mirno. Globoko spite. Naenkrat pa se iz dnevne sobe zasliši hrup, nato pa njegov povzročitelj pridirja v vašo spalnico, vam zasadi kremplje v noge ali se vam začne sprehajati po glavi. Ste zvečer slučajno zaprli vrata spalnice? Zdaj ste priča mačji serenadi pred svojimi vrati.  Znano?

Mačke sicer veliko spijo, a ko so spočite, so pogosto zelo aktivne. Ker nimajo prirojenega dnevno – nočnega ritma, ki smo ga vajeni ljudje, se njihov čas aktivnosti pogosto ne sklada z našim.

Kakšen ritem pa je pravzaprav naraven za mačko? Ga lahko spremenimo?

Nekateri menijo, da so mačke po naravi nočna bitja, kar pomeni, da so najbolj aktivne ponoči. Drugi menijo, da so najbolj aktivne v mraku in ob zori, ko je zunanja svetloba nekje med dnevno in nočno. Temu so prilagojene tudi njihove oči, saj zelo dobro vidijo premikajoče predmete v slabi svetlobi. To jim omogoča lov v mraku, ko drobna bitja, s katerimi se hranijo v naravi, prilezejo iz svojih skrivališč.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Ažman

Viri:
www.petmd.com
www.petmd.com
www.thesprucepets.com
www.wikihow.com
pets.webmd.com