Zakaj mačke polivajo vodo iz posodice?

To je eno izmed tistih majhnih nepojasnjenih vprašanj, ki vas včasih pestijo in glodajo nekje globoko v vaših mislih, vendar tega niste nikoli zares preučili – zakaj vaša mačka vztrajno premika posodico in poliva vodo po tleh, preden jo pije?

Mnogi lastniki mačk ste opazili to neprijetno navado svojega mačjega hišnega ljubljenčka. Nekateri mački imajo pač močno željo po polivanju vode, ki jim je namenjena. Ob tem ni pomembno, kje postavite posodo ali kako čista in sveža voda je, maček jo bo polil v vsakem primeru in pri tem ne gre samo zato, da vam vaš muc želi narediti nekaj dela (ker se mu zdi, da ga sicer nimate dovolj), temveč ima za to morda dober razlog. Obstaja namreč več razlogov, zakaj mačka nenehno prevrača skledo z vodo.

Igra

Za mnoge mačke voda v skledi predstavlja neustavljivo in zabavno igro. Voda se premika že z najmanjšim dotikom tačke in mačke se kmalu naučijo, da čim bolj ‘čofotajo’, tem bolj se voda premika. Še posebej mačke, ki jim je dolgčas, in se ne igrajo dovolj, v vodi vidijo precej odzivnega nasprotnika in tako iščejo priložnost za igro.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri: