Zakaj mačke označujejo z urinom?

Označevanje z urinom je nagonska potreba mačk. Je uriniranje na predmete ali območja z namenom označevanja teritorija. Pojavi se lahko pri katerikoli mački, ne glede na starost ali pasmo, bolj pogosto pa je pri samcih, kot pri samicah. Pri označevanju teritorija z urinom ne gre za zdravstveno težavo, temveč za normalno vedenje, ki pa je v notranjih prostorih za človeka običajno zelo moteče.

Če menite, da vaša mačka označuje z urinom, se morate najprej prepričati, da je to res tisto, kar počne. Uriniranje izven mačjega stranišča je namreč lahko posledica nezadovoljstva z le-tem (zaradi neprimernega posipa, nečistoče, neprimerne postavitve – za več informacij preberite prvo poglavje) ali pa znak zdravstvenih težav kot so bolezni ledvic, okužbe sečil, diabetes ali artritis. Preden ukrepate sami, se vedno posvetujte z veterinarjem, ki lahko z gotovostjo izključi zdravstvene vzroke za problematično uriniranje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Ažman

Vri: