Zakaj mačke mijavkajo?

Mačke so zelo komunikativna bitja, ki zraven telesne govorice in vonja za sporazumevanje uporabljajo več kot sto različnih zvokov. Ti jim služijo za sporazumevanje tako z drugimi mačkami kot tudi s svojimi človeškimi pajdaši. Vsem nam je najbolje znan in morda tudi najbolj simpatičen del mačje govorice mijavkanje. Vendar se odrasle mačke med seboj ne pomenkujejo na ta način. Ta jezik uporabljajo le za komunikacijo z ljudmi.

Enako kot človeški mladiči komunicirajo z mamo skozi oglašanje, tako tudi mucki izražajo svoje zahteve skozi mijavkanje. V prvih nekaj tednih štirinožna mama priskoči na pomoč kot bi trenil, ko njen mladič zamijavka, vendar se sčasoma neha odzivati, da bi muckom pomagala pri prvem samostojnem kobacanju po svetu. Ker s tem več ne pritegnejo materine pozornosti, mladiči nehajo mijavkati.

Zakaj torej mijavkajo nam? Mačke med seboj uporabljajo zelo jasno govorico. Sporazumevajo se preko vonja, obrazne mimike in telesne govorice. Elegantne kosmatinke pa želijo tudi našo pozornost. Toda žal ljudje velikokrat ne opazimo, kaj nam sporoča položaj njenega repa, še manj dovzetni smo za paleto vonjav, ki jih je naša mačja sostanovalka pustila po hiši. Zelo radi pa se odzivamo na mijavkanje, saj je vokalna govorica tista, ki nam ljudem najbolj jasno daje vedeti, da nas nekdo nagovarja. Mačke se tako naučijo, da lahko tudi pri človeških skrbnikih uporabljajo to, kar je nekoč vžgalo pri mami.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tina Fekonja

Viri:
www.youtube.com
www.quora.com
www.catchow.com