Zakaj mačke bruhajo dlako?

Lastniki mačk smo že navajeni, da nam mucka na vsake toliko časa pripravi posebno presenečenje v obliki izbruhane mačje dlake. Kepe dlak pa niso neprijetne samo za tistega, ki jih mora pospraviti, ampak lahko tudi pri mačkah povzročijo precej nevšečnosti povezanih s prebavo.

Kepe dlake v mačjem želodcu nastanejo zaradi tega, ker se mačke neprestano negujejo. Z jezikom zajemajo odpadle dlake in jih pogoltnejo. Večina dlak normalno preide prebavni trakt, tiste, ki pa ostanejo v želodcu pa oblikujejo kepo, ki jo mačka nato izbruha. Pogosteje se pojavljajo pri mačkah z dolgo dlako, pojavljajo pa se tudi pri kratkodlakih mačkah. Vzrok za nastanek kep je lahko tudi pretirano negovanje mačk, ki pri tem pogoltnejo ogromne količine dlake, nato se te sprimejo in povzročajo težave. Mačke se lahko nenehno ližejo kot posledica infestacije s paraziti ali imajo težave s kožo, zato bodite pozorni na znake, ki so značilni za vašo mačko. Normalno je tudi, da pri mladičkih tega pojava ponavadi ne opazimo, saj se mačke negovanja priučijo šele ko odrastejo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Barbara Reher

Viri: