Zakaj mačka dvigne križ, ko jo pobožamo pri repu?

Ste se kdaj spraševali, zakaj vaša mačka dvigne hrbet ko jo pobožate, še posebej ko se je dotaknete pri korenu repa? Lastnikom mačk je takšna pozicija še posebej znana. Čeprav morda dvig zadnjice bližje k naši glavi ni najbolj prijeten, pa to pomeni, da naši mački božanje ugaja.

 

 

Ugodje

Ko mačka dvigne rep ob dotikanju pomeni, da ji je naš dotik všeč. Mačka nam med crklanjem s svojim telesom pokaže veliko različnih telesnih govoric. Lahko prede, se valja po tleh, podrgne z glavo ob nas ali pa nas nežno grize po prstih, vse to pa so znaki ugodja. Na ušesih, bradi, vratu in ob strani gobčka imajo mačke dišavne žleze. Tako vedno ko se podrgnejo ob nas, na nas prenesejo nekaj svojega vonja. S tem se sporazumevajo z drugimi mačkami, označujejo teritorij in raznesejo svoj vonj, da jim je njihov dom bolj domač. Poleg vseh teh znakov ugodja med božanjem pa se velikokrat zgodi, da privzdignejo ledveni del hrbtenice. Mačke sicer dvignejo zadnji del hrbta sprednjega pa spustijo med pretegovanjem in tudi med obrambo, vendar takrat tudi položijo ušesa nazaj, pihajo in mijavkajo. Ne sterilizirane mačke pa s takšno postavitvijo bodočim snubcem nakazujejo, da so pripravljene na paritev.

Mačke v znak komunikacije in zaupanja dvignejo zadnji del hrbta. Božanje pri korenu repa nekaterim mačkam tudi zelo odgovarja. Možno je, da nam hočejo pristaviti hrbet, da bi jih pobožali kjer jim najbolj ugaja- pri korenu repa in zadnjem delu glave za ušesi.

Zaupanje

Z dvigom ”zadnjice” nam pokažejo, da nam zaupajo in nas cenijo. Skupaj z zadnjim delom dvignejo tudi sprednjega, kar jih naredi ranljive, tako mačka, ne bo dvignila zadnjega dela če se ne bo počutila varno.  Ena od razlage zakaj mačke dvignejo hrbet pa je, da so se tega početja navadile kot mladički. Njihova mama jih je namreč čistila z jezikom, dokler tega same niso zmogle. Tako jih lahko naše čohanje pri korenu repa spominja na čiščenje v mladosti. Pri korenu repa pa se zadržuje tudi veliko živčnih končičev, tako bi lahko mačka z dvigom zadnjega dela hrbta le hotela, da ne prenehamo s čohanjem in bi tako dobila več ugodja. Preveč čohanja na tem predelu pa bi lahko mačke čutile kot žgečkanje, zato nekatere mačke le tega ne marajo.

Mačja govorica telesa nam bo definitivno povedala kaj ji odgovarja in kaj ne. Pomembno je, da se skrbniki mačk zavedamo, da je pri korenu repa veliko živcev, kar pomeni, da moramo biti ob dotiku nežni in previdni. Če mačka ob božanjem prede in privzdiguje ledveni del in prede, pomeni da ji je všeč. V kolikor se odmakne ali pa začne valjati po tleh pa lahko pomeni, da ji dotik tam ni všeč.

Lea Žerovnik

www.cuteness.com
catbehaviorassociates.com
www.ourcatsworld.com
archiecat.com