Zakaj jedo mačke travo?

zakaj-jedo-macke-travoČe imate mačko, ste jo gotovo že videli, kako jé travo.

Najpogostejša razlaga, zakaj mačke to počnejo, pravi, da jim trava služi kot sredstvo za čiščenje prebave, saj jim omogoča, da bruhajo dlake, ki so se jim nabrale v želodcu. Toda strokovnjaki navajajo še več drugih možnih razlogov, ki so manj poznani, a bi jih lastniki mačk vseeno morali poznati.

Mačke so v osnovi izraziti mesojedci in brez mesa ne morejo preživeti, a imajo vseeno potrebo po uživanju trave. Četudi ima mačka najbolj kakovostno hrano, bo verjetno še vedno z veseljem pojedla kak košček trave. Njen organizem je namreč kljub temu, da je popolnoma mesojeda žival, prilagojen tudi rastlinam (travi).

Znanstveniki po svetu so naredili številne študije o tem in skušali ugotoviti, zakaj mačke jedo travo. Prišli so do ugotovitev, ki so navedene v nadaljevanju.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sanja Berend