Zakaj ima mačji urin neprijeten vonj in kako ga počistiti

macji-urin-kako-ocistitiČe se nam je kdaj zgodilo, da je prišlo do neljubega dogodka, ko se je naša sicer zlata in najbolj pridna muca na svetu polulala tam, kjer se ne bi smela, vemo, kako grozno smrdi in kako težko se je tega vonja znebiti. Zakaj torej mačji urin tako smrdi in kako se najbolje znebiti vonja ter preprečiti podobne napake v prihodnosti?

Mačke uriniranje uporabljajo kot nekakšen sistem sporočil. Ta je namenjen drugim mačkam, ko branijo svoj teritorij, ali pa ljudem, saj nam skušajo nekaj dopovedati. Če se je sicer čista mačka, ki redno uporablja mačje stranišče, kar naenkrat ponečedila na našo najljubšo preprogo ali kavč, nam s tem poskuša poslati sporočilo. (((ZANAROCNIKE)))Morda se slabo počuti, je bolna, ali pa se v njenem življenju pojavljajo neljube spremembe, kot je na primer prihod novega družinskega člana. V primeru, da ne vemo vzroka za nenadno slabo vedenje naše mačke, moramo nemudoma k veterinarju, da mačko pregleda in ugotovi, ali ima morebiti kakšne zdravstvene težave.

Medtem pa se moramo seveda lotiti čiščenja. Mačji urin je sestavljen zelo podobno kot urin drugih sesalcev, vendar pa je njegov vonj precej močnejši in vztrajnejši. To lastnost so mačke razvile skozi dolga tisočletja evolucije, saj jim služi kot orodje za komunikacijo z drugimi mačkami. Mačji samci svoj teritorij označujejo s pršenjem urina na stene, drevesa in druge vertikalne površine. Vonj urina nekastriranih mačjih samcev je tako še bolj potenten. Neprijeten vonj mačjega urina povzroča visoka vsebnost spolnih hormonov in feromonov, ki ostalim samcem signalizirajo, da je njegov teritorij zaseden, mačjim samicam pa, da je postaven, zdrav in na voljo. Vonj kastriranih samcev je precej bolj znosen, saj ne proizvajajo več spolnih hormonov.

Ko se zgodi nesreča in se naš muc polula na mestu, kjer se ne bi smel, moramo hitro v akcijo, da se čim prej znebimo vonja, saj sčasoma postaja le še močnejši. Prvi ukrep je, da lužico lociramo in z vpojnimi papirnatimi brisačkami čim več tekočine popivnamo. Nato se lotimo čiščenja. V trgovinah za male živali lahko kupimo čistilo za živalski urin, ki vsebuje encime, ki proteine v mačjem urinu razgradijo in madež se tako lažje počisti. Če takega čistila nimamo pri roki, pa se moramo naloge lotiti bolj iznajdljivo in z domačimi pripomočki, ki jih imamo pri roki. Mešanica kisa in vode deluje antibakterijsko, z njo polijemo madež in pustimo, da se namaka, nato pobrišemo. Postopek lahko večkrat ponovimo. Drugo vsestransko uporabno čistilo je soda bikarbona, s katero radodarno posujemo območje, nato pa jo pustimo nekaj ur, da absorbira vse vonjave. Sodo bikarbono na koncu posesamo s sesalcem, če pa sta madež in vonj še vedno prisotna, celoten postopek ponovimo od začetka. Zelo je pomembno, da se vonja v celoti znebimo, saj bo v nasprotnem primeru naša mačka še naprej lulala na istem mestu. Tudi ko madeža ne vidimo več, je vonj lahko še vedno prisoten v minimalnih količinah. Tega se znebimo z mešanico sode bikarbone in detergenta za pomivanje posode. Mešanico nanesemo na madež in pustimo delovati nekaj ur, nato pa počistimo.

Seveda pa moramo najti tudi vzrok za nenadno nečistočo, pa naj bodo to slabo počutje, spremembe ali varovanje teritorija pred drugimi mačjimi konkurenti. Le tako bomo še naprej z našo mačko živeli v čistem in dišečem sožitju.

Andreja Fegeš

 

Vira: – animalplanet.com
pets.thenest.com

Objavljeno v petnajsti številki revije Mucek