Zakaj črni mački najdlje čakajo na posvojitev?

Vsako leto v zavetiščih pristane mnogo mačk, takšnih in drugačnih, različnih barv in starosti. Žal se vedno znova izkaže, da najdlje svoj dom iščejo mucki, ki so črne barve in ki so starejši.

Vraževerje

Že stoletja so črne mačke povezane z nesrečo in čarovništvom. Že na splošno je znano, da imajo ljudje rajši živali, ki so svetlejše barve, in ne črnih. Obstajajo številni miti o črnih mačkah in psih. Črne mačke so bile dolgo v središču mističnih zgodb in vraževerij. Ta negativen stereotip je le ena izmed razlag, vendar ena izmed raziskav kaže, da tudi ljudje, ki nimajo negativnega mnenja o črnih mačkah, še vedno raje izberejo mačke druge barve.

Fotogeničnost – krivi selfieji?

Ker so črne mačke manj fotogenične, jih potencialni posvojitelji prej spregledajo. Enako velja za temne kletke, v katerih se mucki nahajajo. Oko in pogled avtomatsko vodita mimo, do muck svetlejših barv. Še letos, januarja 2018 pa so se svetovni mediji razpisali o prav grozljivem vzroku za neposvajanje črnih mačk. Potencialni posvojitelji naj bi črne mačke dandanes zavračali zato, ker niso dovolj fotogenične in primerne za delanje ‘selfiejev’, kar meni tudi 67-letna ustanoviteljica zavetišča v tujini, ki potencialne posvojitelje vpraša, ali jim je vseeno glede barve, in jih večina odvrne: “Da, barva ni važna, samo, da ni črn”. Tudi ona potrjuje, da črne mačke najdlje iščejo dom. Enako meni Claire Sparkes, generalna direktorica Gables Farm Dogs in Mats Home, v Plymouthu v Devonu: “Kultura Instagrama in drugih socialnih omrežij situacijo s črnimi mački še poslabša, ker ljudje želijo vznemirljive rodovnike. Ko s telefonom ali slabšim fotoaparatom fotografirate črno mačko, ne izgleda tako dobro, saj je izraz obraza težje videti.”

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri: