Zadah pri mački

Čeprav mačji zadah ne diši ravno po naši najljubši cvetličarni, je lahko opazno slab zadah pokazatelj, da ni čisto vse v redu. Lahko je zataknjen samo kos hrane med zobmi, ali pa je stanje tako, da je potreben pregled pri veterinarju.

Parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen je najpogostejši krivec za slab zadah pri mačkah. To je vnetje, ki se razvije zaradi nalaganja plaka in kamna okoli dlesni na zobeh. Bakterija v plaku vname dlesen in če je stanje dolgo spregledano, lahko pride do resnega vnetja v zobovju in dlesni. Plak se lahko mineralizira in nastane začaran krog, saj taka groba površina povzroča še več nabiranja plaka.

Tako stanje lahko vodi v izgubo zob, krvaveče dlesni, bolečine in. druge težave, vneto tkivo je veliko manj odporno na bakterije.

Diabetes

Če opažate poleg spremenjenega zadaha tudi povečano pitja vode pri mačkah, pogostejše uriniranje in izgubo telesne teže kljub močno povečanemu apetitu, je lahko razlog za težave diabetes. Končno diagnozo postavi veterinar, je pa dobro, če se bolezen čim prej odkrije, da se jo lahko tudi ustrezno zdravi.

Težave z jetri

Če slab zadah spremljajo porumenle beločnice ali porumenela koža na ušesih ali dlesni, je lahko težava z jetri. Poleg tega so lahko prisotni tudi zmanjšan apetit, bruhanje, driska, povečano pitje tekočin in pogostejše uriniranje. Mačka je lahko tudi opazno letargična. Zgodnja diagnoza omogoči čim boljše zdravljenje.

Stomatitis

Stomatitis je hudo vnetje v ustni votlini ki je za mačko izjemno boleče. Je pretirana reakcija imunskega sistema na nabiranje plaka na zobeh in dlesnih. Ustna votlina je izrazito rdeča, tkivo je oteklo, lahko pride tudi do ulceracij. Boleča ustna votlina močno zmanjša kakovost življenja mački, saj je poleg stalne bolečine tudi močno oteženo prehranjevanje in umivanje.

Če opazite močno poslabšan zadah pri mački obisk pri veterinarju zagotovo ne bo odveč. Za samo ustno higieno pa lahko veliko naredimo tudi sami doma. Potrebno je izbrati kvalitetno hrano in kolikor je le možno čistiti mački zobe. Ker mačke načeloma ne marajo, da jim kdo preveč gleda usta in je čiščenje doma zamudno prevečkrat pride do stanj, ki bi jih lahko upočasnili sami ali jih celo preprečili. Stanje zob naj preveri veterinar in oceni, ali je potrebno profesionalno čiščenje. Po profesionalnem čiščenju pa moramo vzdrževati ustno higieno po nasvetu veterinarja.

Viri:

www.petmd.com

www.healthspan.co.uk

www.wellpets.com