Vzgoja sesnih mladičev

Mucki so v začetku svojega življenja zelo ranljivi in nestabilni. Za vse njihove potrebe običajno poskrbi njihova mamica. A vedno pogosteje prihaja do tega, da so mali mucki žrtve nekaterih ljudi, ki se jih skušajo znebiti na najrazličnejše načine. Nekateri jih zavržejo v bližnjem gozdu, jih pustijo na bližnji kmetiji pod pretvezo, saj se bo mali slepi mladič že znašel, a v resnici jih pahnejo na rob preživetja. V nekaterih primerih pa mladički tudi osirotijo, ko njihovo mamico povozi avtomobil ali je žrtev drugih dejavnikov (na primer zastrupitev). Vendar v nobenem od opisanih primerov se mamica nikoli več ne bo vrnila. Mucki nujno potrebujejo svojo mamico do dopolnjenega dvanajstega tedna starosti, saj se v tem času razvijajo in spoznavajo svet. Vsi tisti, ki so od mame odvzeti predčasno, imajo lahko v kasnejših fazah svojega razvoja nekaj pomanjkljivosti, ki se včasih kažejo kot agresija in napadalnost, a to ni pravilo. Vsak značaj je odvisen tudi od vzgoje, okolja in drugih dejavnikov.

Kaj storiti v primeru najdbe sesnih mladičev?              

Da so mladički še v stanju, ko bi morali sesati pri mamici, ugotovimo tako, da pogledamo barvo njihovih oči. Za vse mucke, mlajše od enega meseca starosti, velja, da imajo modro obarvane oči, ki se kasneje razbarvajo. Ob najdbi sesnih mladičev poskrbimo, da jim je toplo in imajo mehko oblazinjeno podlago. Tako se bodo počutili varne. Mucki v prvi fazi svojega življenja ne potrebujejo veliko prostora, zato je dovolj že kartonasta škatla, ki mora biti dovolj globoka, da je mucki ne preplezajo. Odlična rešitev je tudi mačji transporter. Na dno položimo kakšen »termoforček«, ki jim zagotavlja stalen vir toplote in preprečuje podhladitev. Odpravimo se v bližnjo trgovino za male živali ali v veterinarsko ambulanto, kjer kupimo mačje mleko v prahu in stekleničko s prirejenimi seski. Mačji obrok napravimo z navedeno količino mačjega mleka v prahu, ki mu dodamo po navodilih priporočeno količino tople vode. Stekleničko dobro pretresemo zaradi grudic in začnemo s hranjenjem. Večina muckov se bo sprva močno upirala, saj ne znajo pravilno sesati mleka iz simuliranega seska stekleničke. Pri hranjenju nikoli ne hitimo, prav tako nikoli ne stiskamo plastične stekleničke. Mucke navajamo, da sesajo počasi in dlje časa, pri tem pa pazimo, da jim ne zalijemo pljuč. Poznamo več položajev hranjenja. Mucek lahko leži na boku, lahko pa se poslužimo tudi standardnega položaja, ko mucek leži ali stoji z rahlo, k višku nagnjeno glavo. V prvih tednih starosti mu glavo podpiramo z roko. Mucke, stare do dveh tednov, hranimo na vsake dve do tri ure (podnevi in ponoči), pri starosti treh tednov pa jih hranimo na vsake štiri ure. Ko dosežejo starost štirih tednov, jim poleg mleka lahko ponudimo tudi kakšen manjši obrok mehke hrane za mladičke (na primer Kitten). Pri petih tednih starosti pa jim lahko ponudimo tudi briketirano hrano, katere količino sčasoma povečujemo, mleko pa zaradi že tako obogatene sestave briketov počasi ukinjamo in ga nadomestimo z vodo. (((ZANAROCNIKE)))

Prebava sesnih mladičev

Kot bi tudi njihova mama poskrbela za njihove polne želodčke, bi poskrbela tudi za odvajanje (kakanje in lulanje). Če ste že kdaj bolj natančno opazovali stik mamica-mladiček, potem ste zagotovo opazili, da jih z jezikom »umiva« po trebuščku in ritki. Pa ne gre za umivanje, temveč za masažo. Njihova mamica s svojim jezikom in z dotikanjem spodbudi njihovo iztrebljanje.

Če mucki nimajo mame, morajo prav tako po vsakem zaužitem obroku lulati in kakati. Po vsakem zaužitem obroku z vlažno vato ali vlažnimi papirnatimi brisačami simuliramo masažo maminega »umivanja«. S krožnimi gibi masiramo predel zadnjice in trebuščka, da spodbudimo iztrebljanje. Pri tem bodimo pozorni, da bo mucek opravljal veliko potrebo najmanj vsak drugi dan. Z masažo po njegovem trebuščku boste dosegli, da se bo mladiček prevalil na hrbet in vam tako olajšal delo. Položaj mačjega mladiča pri iztrebljanju je tako lahko na hrbtu ali trebuščku. Na začetku boste mogoče imeli malo težav, a kot pravijo, vaja dela mojstra! Izkušnja, ko lahko spremljaš mačjega mladička vse od njegovih malih nog pa vse do njegove odraslosti, je nekaj zares lepega, nekaj, kar se težko opiše z besedami.

 

Sandra Kuhar

 

Objavljeno v četrti številki revije Mucek