Vzdrževanje mentalne kondicije mačke

Prav tako kot ljudje so mačke živa bitja, ki dihajo, mislijo in čutijo. Njihove misli ter čustva mogoče niso tako kompleksna in ostra kot naša, ampak še vedno prav tako potrebujejo vaje, ki bodo njihove možgančke ohranile mlade in vitalne, zato je vlaganje truda v mentalne vaje ter mentalno zaposlitev vaših ljubljenk še kako pomembno.
Če se mačka začne dolgočasiti, boste to zagotovo opazili zelo hitro. Mačke, ki jim primanjkuje mentalne stimulacije, so pogosto muhaste, neposlušne in neobvladljive in prav zato potrebujejo aktivnosti, ki jih bodo sprostile ter jih umirile. Neuspešnost v zaposlitvi mačjih možgančkov se pogosto izrazi tudi v neželenem vedenju ­­– strganih zavesah, opraskanem pohištvu ter večji potrebi po lovu plena.

Na voljo je ogromno načinov, kako zaposliti vašo mačko. Igranje z njo je zagotovo eden najboljših načinov, da vaši ljubljenki ponudite tako fizično kot mentalno rekreacijo. Mačke uživajo v igranju ter druženju z vami, torej več iger, kot boste mački predstavili, bolje bo.
Na trgu obstajajo tudi igrače, ki so namenjene prav  mentalni stimulaciji mačk in ne potrebujejo človeka za interakcijo. Dobi se jih v obliki plastičnih igrač z žogicami, palicami s cofi, ki se same premikajo, Seveda pa ste lahko tudi ustvarjalni in igrače napolnite s hrano ali mačjo meto tako, da morajo mačke same ugotoviti, kako priti do priboljškov. Te igrače lahko vašo mačko zaposlijo za ure in ure, a še vedno morate v mislih ohraniti, da nobena igrača ne nadomesti pristne igre in interakcije med ljudmi in našimi ljubljenkami. Pomembno je tudi, da igrače redno zamenjujete, da se mačka določene igrače ne naveliča in ima občutek, da se zmeraj igra z nečim novim.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Leia Komprej

Viri:
iheartcats.com/
www.vetstreet.com