Vse, kar bi morali vedeti o vzgoji mladih muc

vzgoja-mladih-mucPri vzgoji živalskih mladičev je filozofija precej podobna tisti, ki velja za vzgojo otrok. Če mladičku zagotovite ustrezno oskrbo in vzgojo od rane mladosti, je velika verjetnost, da bo zrasel v zdravo, dobro prilagojeno in vedenjsko neproblematično odraslo žival.

Torej, če ste postali ponosni lastnik mlade muce ali začasni skrbnik mačjega legla, je priporočljivo upoštevati osnovne smernice glede  ustrezne oskrbe, socializacije in vzgoje. (((ZANAROCNIKE)))

Mačjega mladička seveda nikakor ne morete obravnavati enako kot odrasle mačke. Tako kot človeški otroci, imajo tudi mačji mladički svoje specifične potrebe, pa tudi kot najstniki mladi mucki zahtevajo prav posebno pozornost. Osnovna naloga vsakega novega skrbnika je torej tudi poznavanje razvojnih faz pri mačkah.

Do osmega tedna starosti mora mladiček bivati skupaj z mamo in sorojenci, saj sam še ne more uravnavati svoje telesne temperature in je odvisen od tuje telesne toplote, ki jo nujno potrebuje za preživetje. V tem obdobju se mucku razvijata vid in sposobnost samostojnega gibanja, poteka usklajevanje motorike prednjih in zadnjih tačk, prav tako pa še vedno potrebuje pomoč matere pri hranjenju in iztrebljanju. Če mladiček ostane sirota v tej starosti, mu je potrebno zagotoviti posebno skrb, ki vključuje hranjenje po steklenički vsaki dve uri, zagotavljanje ustrezne telesne temperature ter mu do štirih tednov starosti nuditi tudi pomoč pri iztrebljanju. V takšnih primerih je nujno potrebno poiskati strokovno pomoč in nasvete pri izbranem veterinarju, da bi lahko zagotovili malčku preživetje in zdrav razvoj.

Od osmega do enajstega tedna starosti je obdobje, ko se mucek začne hraniti sam. To je obdobje odstavljanja in hkrati obdobje, ko se intenzivno razvijajo motorične sposobnosti mladička. Pomembno je mladičku zagotavljati optimalne pogoje za varno tekanje, skakanje, igranje in raziskovanje. V tem obdobju je potrebno pričeti s postavljanjem meja, mladička zadrževati znotraj varnega prostora in ga skrbno nadzorovati, da se ne poškoduje.

Od dveh do štirih mesecev starosti poteka faza hitre rasti. V tem obdobju imajo mladički skoraj trikrat več energije kot je bodo imeli v odrasli dobi, potrebujejo 3-4 obroke hrane na dan, posamezni obroki pa naj bi vsebovali približno 30 odstotkov beljakovin.

Od četrtega do šestega meseca starosti je obdobje pubertete, v katerem mladiči dosežejo spolno zrelost. Gre za občutljivo obdobje, ki lahko vključuje razvoj kakšne neprijetne navade, kot sta markiranje ali teritorialnost. Posvetujte se z izbranim veterinarjem glede možnosti kastracije ali sterilizacije, ki lahko prepreči takšno vedenje.

Mala šola lepega vedenja in socializacije

Socializacija in usposabljanje, ki ju mladiček prejme med odraščanjem, bo pomembno vplivala na interakcijo z ljudmi in drugimi živalmi v odrasli dobi mačke. Pomembno je, da mladička od malega izpostavite tako interakciji z ljudmi in drugimi hišnimi ljubljenčki kot tudi, da ga od malega navajate na glasne zvoke, potovanje z avtomobilom, obiskovalce in podobno. Vse to bo v veliko pomoč pri usposabljanju za življenje in razvoju v dobro prilagojeno, socializirano in umirjeno odraslo mačko.

Metode vzgoje in socializacije vključujejo:

– navajanje mucka na uporabo mačjega stranišča,

– navajanje na redno tedensko nego (česanje, čiščenje ušes, krajšanje krempljev, umivanje …),

– navajanje na mačje igrače,

– navajanje na uporabo sprehajalnih in plezalnih površin, praskalnikov in ležišč,

– navajanje mačke na sprehajanje na povodcu (če se odločite za sprehajanje zunaj),

– navajanje na glasbo, hrup, obiske in druge vsakodnevne zvoke v domačem okolju,

– učenje, da vas mačka med igro ne grize ali praska,

– izpostavljanje drugim hišnim ljubljenčkom in obiskovalcem,

– navajanje na vožnjo z avtomobilom (ki seveda vključuje tudi navajanje na prenosni boks),

– navajanje na nagrajevanje lepega vedenja s priboljški in pohvalami.

Nezaželenega vedenja nikoli ne grajajte, pač pa ga ignorirajte. Z mlado muco bodite vselej potrpežljivi in vztrajni.

Preventivna nega mladička

Ključnega pomena za zagotavljanje dobrega zdravja za celo življenjsko dobo mačke pa je tudi preventivna zdravstvena nega mladička vse od rojstva naprej. Ključna naloga lastnika je vzpostavitev urnika dnevne in tedenske nege. Zagotavljanje dnevne rutine in zgodnjega navajanja mladička na dotikanje, redni preventivni obiski pri izbranem veterinarju, skrb za zaščito pred zajedavci ter zagotavljanje rednih cepljenj, so temelj, na katerem boste lahko uspešno nadgrajevali svojo skrb za dobro počutje vaše odrasle mačke.

Maja Kalaš

Vir: www.petfinder.com

Objavljeno v enajsti številki revije Mucek