VIDEO: Zgodovina mačke

Ste vedeli, da je 8.8. svetovni dan mačk? Te prisrčne kosmatinke so danes nepogrešljivi družinski člani. Danes jih zato slavimo in vam na kratko predstavljamo zgodovino mačke.

Vsi vemo, da nas naši mačji prijatelji spremljajo že tisočletja. Veliko pa nas ne pozna njihove zgodovine in izvora.

Udomačitev sodobne mačke se je povsem slučajno zgodila že pred desettisočimi leti in sicer v neolitiku. Takrat so ljudje začeli pridelovati veliko več hrane, kolikor so je lahko pojedli, zato so jo shranjevali v glinenih posodah, kar pa je privlačilo veliko raznih glodalcev, ki so se s pridelki prehranjevali.

Te živalice so bile lahek plen divje mačke Felis silvestris lybica, ki izhaja iz severne Afrike in jugovzhodne Azije. Ljudje so opazili njihovo korist in jih obdržali, v zameno, da so še naprej pridno odganjale in lovile škodljivce. Sčasoma so, skupaj z neolitskimi kmetovalci, migrirale po Evropi, saj so škodljivce lovile tudi po ladjah. Kasneje so prispele še v Ameriko in Avstralijo.

Istočasno so Egipčani udomačili svoje mačke, ki so lovile kače, ptice in podgane. Tako so v egipčanski veri, v obliki fresk, hieroglifov, kipov, grobnic, postale nesmrtne. Tako kot F. S. Lybica, so egipčanske mačke migrirale preko morja in tako prišle v baltske dežele.

V času rimskega imperjia, pa so ladje, ki so potovale med Indijo in Egiptom, s seboj prinesle svojo vrsto mačke, F. S. Ornato.

Danes je večina mačk potomk F. s. lybice in si z njo delijo tudi veliko podobnosti, v obnašanju in po zunanjosti, kot na primer barva kožuha, plenski nagon, itd.

Preden si ogledate celoten prispevek, pa še ena misel.
Mačke so, več ali manj, takšne kakršne so bile že od nekdaj – divje živali, krvoločni lovci, ki nas ne vidijo kot njihove lastnike. Mogoče smo za njih plen, morda smo velike mačke na dveh nogah. Kakorkoli, bodo one za nas vedno prisrčne kepice veselja, ki nam polepšajo in obogatijo prav vsak dan.

Neža Bukovec