VIDEO: Mačke in ogledala

Mačke imajo na odsev v ogledalu različne reakcije. Nekatere se vidijo in na odsev reagirajo, druge ne. Zanimivo je to, da pravzaprav ne vemo točno, ali se mačke zavedajo same sebe v odsevu ogledala ali drugih steklenih površin, ali ne. Znanstveniki menijo, da mačke nimajo samozavedanja in da mislijo, da je odsev v ogledalu drugi maček. To pojasni nekatera njihova nora obnašanja, ko napadajo ogledalo in v njem iščejo tistega vsiljivca, ki jim je tako podoben. Prepoznavanje podobe je odvisno tudi od vrste mačke.

Levi in tigri naprimer, ko se zagledajo v ogledalu, odskočijo od presenečenja, ne od strahu. Nekaterim mačkam je fascinantno, da se podoba v ogledalu premika tako skladno z njimi. Znanstveniki so tudi ugotovili, da je reakcija na podobo v ogledalu skladna s tem, kakšen odnos imajo mački z drugimi (realnimi) mački, kar je povsem smiselno. Če maček na druge mačke gleda kot na igro, se bo z njim igral. Če maček na drugega mačka gleda kot na potencialno grožnjo, ga bo napadel. Skladno s tem se mački obnašajo do svojih dvojčkov v ogledalu.

Da bi naši mački pomagali razumeti, da je mačka v ogledalu, ki jo gleda, pravzaprav ona, lahko z mačko skupaj pogledamo v ogledalo. To bo v umu mačke kmalu ustvarilo povezavo. Konec koncev, naša mačka ve, kdo smo, in nas v ogledalu ne morejo prezreti. Kmalu bo ugotovila, da so tudi gibi enaki in sčasoma bo razumela delovanje zrcala.

Katarina Robnik