Vedenjske spremembe mačk zaradi starosti

Mačke se s staranjem spreminjajo zelo subtilno in počasi, potem pa se lastnik nenadoma zave, da je njegova mačka prešla v »stara« leta. To je čisto normalen proces, kjer lahko lastniki opazijo spremembe v zdravju, videzu in obnašanju. Tako kot pri ljudeh, je tudi pri mačkah opazno manj energije, manj interesa za različne stvari, nekatere mačke imajo lahko tudi druge bolezni, recimo artritis. Vse te spremembe so pričakovane, lastniki pa so odgovorni za pravilno skrb in razumevanje svoje mačke, da lahko omogočijo čim ugodnejše okolje za svojega ljubljenčka.

Poleg omenjenih fizičnih sprememb pa lahko pri mački opazimo tudi drugačno obnašanje. Lahko jih začnejo motiti stvari, ki so jim bile prej čisto navadne – lahko se izogibajo dotiku ali pa postanejo še bolj vdane in še bolj iščejo človeški dotik. Nekatere mačke lahko ratajo bolj agresivne, spet druge so vidno bolj zmedene, zlasti v neznanih ali nepričakovanih okoljih.

Dobro je, če lastnik pozna normalne znake staranja in jih zna ločiti od možnih znakov drugih težav ali morebiti bolezni, zaradi katerih bi bilo smiselno obiskati veterinarja.

Mačka ni več navajena na mačje stranišče

Starejše mačke včasih pozabijo oz. se odvadijo uporabljati mačje stranišče, zato začnejo opravljati svojo potrebo na drugih mestih. Mačka lahko pozabi, kje se mačje stranišče nahaja ali pozabi, kako ga uporabljati. V tem primeru omogočite mački čim lažji dostop do mačjega stranišča ali v primeru, da npr. urinira vedno na istem mestu tja, če je možno, postavite mačje stranišče. Pri nekaterih to pomaga, druge mačke pa stranišča preprosto ne bodo več uporabljale, zato se mora lastnik zavedati da mačka ni sama kriva in ne »nagaja« namenoma, ampak je to preprosto posledica staranja.

Vzrok za opravljanje potrebe na drugih mestih kot v mačjem stranišču lahko leži tudi v drugih stanjih, npr. vnetje sečnice, zaprtje ali močno poslabšan vid. Zato je zelo pomembno, da je mačka na rednih pregledih pri veterinarju, saj se le tako lahko določi pravi vzrok za novo obnašanje.

Zmedenost in slabša orientacija

Zmedenost in slabša orientacija sta tako kot slabši spomin posledica slabše kognitivne funkcije. Na samo stanje se ne da veliko vplivati, lahko pa se omogoči tako okolje, da se bo mačka počutila čim bolj varno. Velika mera potrpežljivosti in ljubezni pa tudi ne bosta škodila.

Mačka se ne odziva več na svoje ime ali druge zvoke

Tako kot pri ljudeh s tudi pri mačkah z leti sluha lahko poslabša. Kar naenkrat ne bo več odzivnosti na ime, ropotanje hrane v skledici ali druge zvoke, ki bi prej iz mačke vedno izvabili odziv. Pri slabšem sluhu je pogosto prisotno glasnejše mijavkanje ali slabša orientacija. Slabši sluh pa je lahko tudi posledica vnetega ušesa, kar lahko določi veterinar in lastniku pomaga s primernim zdravljenjem.

Spremenjen ritual spanja

Starejše mačke lahko spremenijo tudi svoje spalne navade, lahko spijo precej več kot so spale včasih, kar je posledica malo manj energije. Lastnik naj mački prostor, kjer lahko spi v tišini in se navadi, da bo zaspala na morda neobičajnih mestih ali precej pogosteje, kot bi bilo zanjo navadno.

Spremembe prehranjevanja

Malo zmanjšan apetit je lahko normalen pri starejših mačkah, saj so manj telesno aktivne. Lahko pa jih pestijo težave z zobmi, zaradi česar bi na prvi pogled morda izgledalo, kot da so mačke izbirčne, težava pa leži v tem, da je prehranjevanje zaradi bolečin neprijetno. Zmanjšan apetit je lahko tudi znak sladkorne bolezni ali hipertiroidizma, zaradi česar je smiselno preveriti pri veterinarju.

Večja agresivnost

Pri mačkah se lahko opazi agresivnost, ki je morda posledica slabšega spomina, zmedenosti ali neznanih situacij, ki mačko spravijo v stresni položaj. Tako lahko opazite, da mačka naenkrat ne prenese več sosedovega psa ali vašega prijatelja, prej pa je nista nikoli motila. Mačka je lahko tudi pretirano senzitivna do vseh dražljajev, ali pa ima preprosto manj potrpljenja.

Večja agresivnost pa je lahko tudi posledica slabšega počutja zaradi bolezni ali bolečin, kar ponovno lahko potrdi le veterinar.

Skrbeti za mačko v starejših letih je lahko precej stresno in naporno, lahko pa lastniki veliko naredijo če se sprijaznijo, da je to normalen proces in svojega ljubljenčka redno vozijo na preglede k veterinarju. Tako se bo omogočilo dobro okolje, v katerem bosta lastnik in maček uživala tudi v starejših mačjih letih.

Jerneja Pirnat

Viri:

www.purina.co.uk

pets.webmd.com