Turška angora

turška angoraPrimerna za:
Prvo mačko
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki

Na kratko o turški angori:
Inteligentna
Družabna
Dominantna
Samozavestna
Komunikativna
Igriva
Aktivna

Posebne zahteve:
Angore so rade v družbi ljudi, zato niso najbolj primerne za osebe, ki jim ne bodo mogle nuditi dovolj časa in pozornosti.

Angore so na splošno zelo zdrave in dočakajo visoko starost, kljub temu pa se lahko pojavi nekaj zdravstvenih težav. Pri belih angorah moramo biti pozorni na gluhoto na enem ali obeh ušesih. Lahko se pojavi tudi hipertrofna kardiomiopatija, to je zadebelitev srčne mišice, in ataksija, nevrološka motnja gibanja.

 

Zgodovina

Turška angora je ena izmed zelo starih pasem mačk. Njeni začetki segajo v gorato turško prestolnico Ankaro, nekoč imenovano Angora. Konec 16. stoletja so se z vzhoda razširile v Anglijo in Francijo, od koder segajo tudi prvi uradni zapisi o pasmi. Turške angore so bile zaradi elegantnega videza zelo priljubljene med francoskimi plemiči. Nekaj angor je prebivalo na dvoru francoskega kralja Ludvika XVI., njegova žena, kraljica Antoinetta, pa jih je med francosko revolucijo rešila tako, da jih je z ladjo poslala v Ameriko. Popularnost angor je začela usihati s prihodom perzijskih muc. Pasmo so začeli postopno križati s perzijkami do te mere, da je skorajda izgubila svoje tipične značilnosti. V 20. stoletju je popularnost angor dosegla absolutno dno, zato se je turška vlada v sodelovanju z Ankarskim zoo-jem odločila ukrepati. Cilj programa je bila ohranitev izvirnega videza muc. Leta 1962 je Liesa F. Grant v Ameriko prinesla par angor, ki je postal temelj vseh novih paritvenih programov v Ameriki. Pasma je bila v celoti priznana leta 1972, kljub temu pa je bila do leta 1978 veljavna samo bela barva muc, ki je še danes najbolj razpoznavna in iskana.

Videz

Turške angore so majhne do srednje velike vitke muce z dolgim in elegantnim telesom, vitkimi nogami in dolgim repom. Pogosto jo opisujejo kot balerino med mačkami. Najbolj očarljiva lastnost pa je gotovo njena dolga, svetleča in svilnata dlaka. Nekateri znanstveniki trdijo, da iz turške angore izvira gen, ki je zaslužen za dolgo dlako pri vseh ostalih mačkah. Barva njihovega kožuščka je izvirno popolnoma bela. Te muce so še danes najbolj zaželene, vendar pa rejci vse bolj popularizirajo tudi ostale barve. Angore tako lahko najdemo v najrazličnejših odtenkih, vse od lisastih do tigrastih. Ker je njihova dlaka enoslojna, je tudi nega kljub dolžini relativno enostavna. Oči turških angor so velike in mandljaste oblike, pojavljajo pa se lahko v katerikoli barvi – pogosto je tudi eno oko obarvano z eno in drugo z drugo barvo.

Temperament

Turške angore so idealne družinske mačke – so družabne in igrive ter daleč od tega, da bi bile sramežljive. Razumejo se s komerkoli, vendar pa se morajo vsi zavedati, da so v družbi alfa-mačke. Angore bodo dale jasno vedeti, kdo je glavni v hiši, zato je njihovo obnašanje lahko podobno pasjemu. Želijo si pozornosti in sodelovanja v družinskih aktivnostih ter nimajo rade samote, vseeno pa so precej samostojne. Če si želite mačko za v naročje, naj angora ne bo vaša prva izbira – v vašem naročju bodo zdržale zgolj nekaj minut. Kljub temu pa rade ostajajo v človeški bližini in opazujejo početje svojih lastnikov. Angore so tudi zelo zgovorne in nekoliko trmaste. Ko si nekaj vcepijo v glavo, jih je težko prepričati v drugačno obnašanje, za svojo navihanost pa se bodo odkupile s prikupnostjo in očarljivostjo.

 

Viri:
www.youtube.com
www.petmd.com
cattime.com
www.vetstreet.com
tica.org