Tudi mačke se bojijo decembrskega pokanja – kaj lahko storimo?

Vedno več je opozarjanja, da pokanje pirotehničnih sredstev straši živali, kar je pohvale vredno, ampak večini ljudem to v misli prikliče tresoče se in prestrašene kužke, le redki pa pomislijo, da glasni zvoki motijo tudi vse ostale živali, med njimi tudi naše dragocene mačje prijatelje.

Čas, ki je za nas ljudi tako prijeten in zabaven, je hkrati čas, ki je za živali izjemno strašen. Živali čutijo spremembe: opažajo vašo napetost, ko stresno opravljate vse decembrske opravke, opazujejo vedno več obiskov in čutijo, da se nekaj dogaja. Verjetno niso spregledali niti nove žareče skulpture, ki ste jo postavili v svoj dom in na kateri je polno utripajočih lučk in migajočih bunkic. Vse to daje živalim slutiti, da se nekaj pripravlja in to jih straši že samo po sebi. Nato pa od zunaj slišijo še nenadno, strahovito pokanje, kar jim povzroči še večji strah in trepet.

V teh dneh torej ne pozabite na svoje mačje prijatelje, še posebej tisti, ki živite v mestih, kjer zvok pirotehničnih sredstev še posebej odmeva.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri: