Tudi mačka je družabno bitje

»Mačka ne ponuja uslug, ponuja sebe. Seveda si želi oskrbo in zavetje. Ljubezni ne dobite zastonj. Tako kot vsa pristna bitja so tudi nadvse praktične.« (William S. Burroughs)

Mačke veljajo za manj družabne, še posebej v primerjavi s psi. Ko pomislimo na družabno žival, si najprej predstavljamo igrivega psa, ki veselo maha z repom. Velja celo za človekovega najboljšega prijatelja. A mačkam nikar ne delajmo krivice. Naj bo naša mačka z nami, že odkar je bila mucka, ali pa smo jo spoznali šele, ko je že bila odrasla, se lahko štejemo med srečneže, ker so se med nami razvile močne vezi in je mačka postala del naše družine. Mačk nikar ne odpišimo, ker drugače pokažejo svojo naklonjenost in družabno naravo. Močno se lahko povežejo ne samo z ljudmi različnih starosti, od otrok do starostnikov, ampak tudi s psi in drugimi mačkami.

Mačka z drugimi mačkami

Mačke so zelo samostojna bitja, poleg tega pa tudi teritorialna, vseeno pa so lahko prijateljsko razpoložene do drugih mačk. Prav zaradi teritorialnosti drugim mačkam na različne načine puščajo mačja sporočila, ki so velik del sporazumevanja med njimi. Vonjave in govorica telesa, s katerimi se sporazumevajo, so nekakšna vizitka, s katero si puščajo sporočila med seboj.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Bačelić

Viri:
Dunphy, H. (2012). Mačke: naučite se razumeti svojega ljubljenčka. Tržič: Učila International.
Grimm, H. (2009). Mačke: kako zanje pravilno skrbeti in jih razumeti. Maribor: Mettis bukvarna.
Hampshire, K. (2013). Vse o mačkah v 365 dneh: naj bo vsak dan, preživet z mačko, nekaj posebnega. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije.
www.catbehaviorassociates.com
www.americanhumane.org
www.cat-world.com.au