Tretja veka pri mačkah

Zagotovo ste pri svoji domači ljubljenki že opazili tretja-vekatretjo veko. Naj vas to ne prestraši, saj jo imajo vse mačke in je nujna za čiščenje mačjega očesa. Večino časa je pri odprtih mačjih očeh skrita, zaskrbeti pa vas mora, ko postane vidna ali pa je na enem očesu bolj vidna kot na drugem.

Naloga tretje veke

Vse mačke imajo tretjo veko, ki je skrita v kotičku očesa. Njeno delovanje je za mačke pasivno in se aktivira, ko mačka zapre oko. Deluje kot bezgavka in pomaga, da v očesu ne ostaja umazanija in drugi neželeni delčki. Pri nekaterih mačjih pasmah je tretja veka lahko do določene mere stalno vidna.

Kdaj postati zaskrbljeni?

Vidna tretja veka je ponavadi eden od simptomov drugih bolezni in motnenj. Če je vidna le na enem očesu, to največkrat pomeni poškodbo očesa. Oko mačko boli, zato morate v tem primeru svojo mačko takoj odpeljati k veterinarju. Največkrat pride do poškodb pri mačjih pretepih. Če sta veki vidni na obeh očesih, pa je težava bolj sistematična. Mačka ima lahko notranje zajedavce, črve, gliste, zato je najprej priporočljivo preventivno razglistenje. Poskrbite, da ima mačka stalno na voljo dovolj vode, saj je vidna tretja veka pri mačkah pokazatelj dehidracije. Če se stanje ne izboljša v določenem času (nekaj dni, teden), pa je lahko to pokazatelj hujših bolezni. Lahko gre za ploščatocelični karcinom, ki je bolj pogost pri zunanjih mačkah, ki imajo bel kožuh in je posledica izpostavljenosti soncu. Prizadeti del tretje veke se odstrani, mačko pa se zdravi z obsevanji (te vrste karcinom je še hitreje viden na ušesih). Še ena od težav povezanih s tretjo veko je njen izpad oziroma tako imenovani ”cherry eye”. Ta je še posebej pogost pri Burmanskih mačkah. Veterinar bo izpadli del veke namestil nazaj, mačka pa ne bo imela nikakršnih posledic.

Kdaj je še vidna tretja veka?

Nebolezensko stanje vidnosti tretje veke je lahko tudi posledica velike izgube teže. Maščoba za očesom se zmanjša, s čimer se spremeni pozicija očesa v očesni jamici, kar omogoči vidnost tretje veke. Prav tako je lahko vidna pri mački, ki ji je bilo dovedeno pomirjevalo, saj so njene mišice sproščene. Vidna pa je tudi, ko je vaša mačka zadovoljna, se ji drema ali pa je mačka v globokem spancu in nima popolnoma zaprtih oči.

Tanja Papež

Viri:
pets.thenest.com
felinedocs.com
blog.veterinar-ka.net