Top 10 črno belih mačk

Dvobarvne mačke, ki imajo dlako obarvano črno belo, se pogosto imenujejo tudi »tuxedo mačke« (tuxedo v dobesednem prevodu pomeni smoking).

 Marsikdo med nami pa napačno domneva, da so tuxedo mačke posebna pasma. Pravzaprav gre le za imenovanje katerekoli mačke, ki ima značilne oznake na dlaki, ki ji daje videz, kot da ima oblečeno večerno obleko – smoking.

Poleg domačih, mešanih mačk, obstaja tudi veliko pasemskih mačk, ki lahko imajo črno-bele oznake.

Za vas smo izbrskali nekaj priljubljenih črno-belih mačjih lepotic. Ne pozabite, da so te mačke lahko tudi drugačne barve, odvisno od vzrejnih standardov. Prav tako obarvana mačja dlaka v obliki tuxedo vzorca, obstaja tudi v drugih možnostih, ne samo črno-beli.

Pa si poglejmo nekaj črno-belih lepotic.

Maine coon

Maine coon mačke, sodijo med ene od največjih  mačk na svetu. Znane so po tem, da so kljub svoji velikosti zelo nežne. Njihov značaj je zagotovo pripomogel k temu, da so v kombinaciji s svojim šarmantnim in lepim videzom postale ena od najbolj priljubljenih mačk na svetu.

Maine coon mačke obstajajo  v različnih barvah in vzorcih dlake, vključno s črno-belo. Te mačke se običajno dobro razumejo z vsemi družinskimi člani, vključno s spoštljivimi otroki in psi. Po naravi so zveste in ljubeče, ne da bi bile preveč zahtevne.

Maine coon mačke so znane po tem, da so odlične lovke in zmeraj prežijo na živali manjše od sebe, zato morda niso najbolj primerna izbira za domove, kjer prebivajo razne udomačene miši, podgane, hrčki ali morski prašički.

Korniš reks

Mačke pasme korniš reks  v črno-beli barvi, so na pogled izjemno elegantne in osupljive. S svojo značilno tesno prilegajočo, valovito dlako, široko postavljenimi velikimi ušesi in vitko postavo, jih včasih imenujejo hrt mačjega kraljestva.

To so mačke značilnega videza. Glava je trikotne oblike, ušesa so široko postavljena. Imajo visoke ličnice in tesno prilegajočo, kratko kodrasto dlako.

Po naravi so mačke korniš reks zelo družabne in prijetne za družbo. So zelo inteligentne. Pogosto jih lahko naučimo mnogo trikov. Znane so tudi po tem, da so odlične terapevtske živali.

Manx mačka

Tako kot korniš reks, se tudi manx mačka včasih obnaša po pasje. Običajno so manx mačke zelo igrive, družabne, enakomernega karakterja in energične. So zelo inteligentne in spretne.

Ta pasma je običajno brez repa ali pa je rep zelo kratek. Obstajajo v vseh mogočih barvnih kombinacijah, med drugim tudi v črno-beli.  Dlaka je lahko dolga ali kratka.

Če razmišljate o nakupu te pasme, se zavedajte, da četudi je dlaka manx mačke kratka, obilno izpada. Prav tako ima ta pasma kratek hrbet, kar pomeni, da je bolj nagnjena k težavam s hrbtenico.

Tudi ta pasma slovi po tem, da je izredno dobra lovka.

Munchkin mačka

Ta pasma je dobila ime munchkin, ker ima krajše tačke, kar je posledica naravne genske mutacije.

Munchkin mačke so na voljo v različnih barvnih kombinacijah, vključno s črno-belo. Te majhne mačke so znane po tem, da so zelo prisrčne, zabavne in odprte za novosti.

Zaradi krajših nog, se lahko zgodi, da bo munchkin mačka potrebovala nekoliko pomoči pri dostopu do njej ljubih mest.

Od nosu do konice repa so te mačke dolge približno meter in pol, njihove tačke, pa so za kar 3 cm krajše, kot tačke drugih mačjih lepotic.

Orientalska kratkodlaka mačka

Orientalsko kratkodlako mačko pogosto zamenjujemo z njej sorodno, siamsko mačko. Za razliko od siamskih mačk imajo te mačke zelene oči in se pojavljajo v številnih barvah in vzorcih, vključno s črno-belo barvno kombinacijo.

Tako kot siamke, so tudi orientalske kratkodlake mačke po naravi radovedne, klepetave in uravnovešenega karakterja. Dlaka je zelo kratka, zato so te mačke bolj občutljive na mraz.

Čeprav nobena mačka ni resnično hipoalergena, je znano, da ta pasma mačke proizvaja manj beljakovin Fel D1, ki sprožajo alergije pri človeku.

Perzijka

Med tem, ko je popolnoma bela perzijska mačka, pogosto najbolj zaželena in cenjena sorta, so mačke te pasme na voljo tudi v drugih barvah, vključno s črno-belo.

To pasmo mačke, poznamo malodane vsi. Njena dolga, debela dlaka, velike in žive oči ter izrazit in zanimiv obraz, jo delajo prepoznavno po celem svetu. Njihova dlaka zahteva nekoliko več pozornosti in vsakodnevno nego.

Po naravi so to zelo sproščene, nizkoenergijske mačke, z bogato osebnostjo.  Pasma je poznana kot zelo inteligentna in učljiva.

Škotska klapouhka

Škotske klapouhke so poznane po svojih majhnih, upognjenih ušesih. Znane so po tem, da so zelo sproščene, prijazne, družabne in običajno dobro sobivajo z drugimi živalmi v hiši, vključno s psi. Prav tako so prijazne in nežne do otrok.

Pri tej pasmi obstaja večje tveganje za nastanek degenerativne bolezni sklepov, ki lahko vpliva na razvoj hrustanca in kosti. Njihova gosta dlaka, pa potrebuje redno nego, da se prepreči nastanek vozljev in svaljkov.

Črno-bela barvna kombinacija je le ena od mnogih. Najbolj zaželena in najbolj fotografirana barva škotske klapouhke pa je svetlo siva.

Sibirska mačka

Sibirske mačke imajo zelo gosto, srednje dolgo, trojno dlako. Tako gosta dlaka, jim je pomagala preživeti v ledenih, gozdnatih predelih subarktične, sibirske Rusije, od koder izvirajo.  Dlaka jim dvakrat na letu obilno izpada.

Dandanes je ta pasma mačk priljubljena po celem svetu. Po naravi je sibirska mačka ljubezniva in ima igrivo osebnost. Sibirske mačke so tudi zelo aktivne in potrebujejo inteligentno zabavo, da jim ni dolgčas.

Čeprav se te mačke najpogosteje pojavljajo v rjavi barvi, je ena od barvnih kombinacij tudi črno-bela barvna kombinacija.

Turška angora

Elegantne, dolgodlake turške angora mačke, so bile nekoč samo bele barve. Čeprav jih tudi danes najpogosteje najdemo v beli barvi, obstajajo v številnih drugih barvnih različicah, vključno s črno-belo barvo.

Turške angore so običajno najprimernejše za gospodinjstva, v katerem ne ostajajo same in imajo družbo večino dneva. So zelo ljubeče in potrebujejo veliko pozornosti in aktivnosti. Običajno so bolj aktivne, kot povprečna mačka in postanejo zelo nagajive, ko jim je dolgčas.

Za razliko od drugih mačke, turške angora mačke zelo rade plavajo in se igrajo v vodi.

Mačke mešanih pasem

Domače kratkodlake ali dolgodlake mačke, so običajno mešanice mačk, ki nimajo formalnega rodovnika.

Čeprav morda uradno te mačke nimajo dokumentov, so na splošno lepe, zanimive, posebne, inteligentne in ljubeče mačke, s čudovitimi temperamenti in minimalnimi zdravstvenimi težavami.

Pojavljajo se v neštetih barvnih kombinacijah, vključno s črno-belo barvno paleto. Če želite posvojiti mačke, so mačke mešanih pasem najboljša odločitev, saj jih je običajno po okoliških zavetiščih za živali veliko.

Ne glede na to, kakšno pasmo mačke si boste izbrali, vedite, da je vsaka mačka posebna in čudovita zaradi svoje osebnosti in ne samo zaradi dlake, ki jo obdaja.

Deja Drobne

Viri:

www.purina.co.uk

www.dailypaws.com