Tonkinška mačka

tonkinška-mačkaPrimerna za:
Prvo mačko
Družine s starejšimi otroki
Posameznike z več ljubljenčki
Posameznike, ki so pripravljeni veliko časa nameniti igri

Na kratko o tonkinški mački:
Igriva                  
Živahna
Aktivna
Družabna
Radovedna

Posebne zahteve:
Tonkinške muce so ene izmed najbolj igrivih pasem muc, zato bodo najbolj srečne s skrbiniki, ki si bodo zanje vzeli veliko časa in se bodo s svojimi ljubljenkami veliko igrali.

Tonkinke imajo nekoliko več možnosti za razvoj gengivitisa – vnetja dlesni, kar pa lahko uspešno prepreči ustrezna preventivna nega zob.

 

Zgodovina

Tonkinška mačka je pravzaprav mešanka med siamsko mačko in burmanko. Vse se je začelo okoli leta 1930 z muco po imenu Wong Mau, ki je je njen skrbnik, dr. Joseph Thompson, prejel od nekega mornarja. Wong Mau je bila opisana kot »čokoladna siamka«, a siamke čokoladno rjave barve niso obstajale. »Čokoladne siamke« so bile znane že pred letom 1900 in so bile rezultat nenačrtovanih parjenj med zunajživečimi mačkami na Tajskem in v Mjanmaru, od koder je prišla tudi Wong Mau. Njena usoda pa ji je narekovala, da bo postala mati dveh novih pasem – burmanke in kasneje še tonkinške mačke.

Prva načrtna križanja siamk in burmank datirajo v leto 1950. Rejci so te muce takrat imenovali »zlate siamke«. Pasma je bila sprva priznana pod nekoliko drugačnim imenom – Tonkanška mačka. Ker pa je velikokrat prišlo do zmede, so ime leta 1971 uradno spremenili  v Tonkinška mačka. Ime se nanaša na eksotični Tonkin, zaliv ob Vietnamu – kljub temu da sicer s pasmo nima popolnoma nobene zveze!

Videz

Elegantne tonkinke kot produkt siamke in burmanke združujejo tudi njuna videza. Naj vas elegantna vitkost ne preslepi – njihovo telo je zelo čvrsto grajeno, zato lahko tehtajo od 3 pa vse do 9 kilogramov. Dlaka tonkinških muc je kratka in zelo luksuzna ter gladka, barv in vzorcev pa je dovoljenih 12. Tudi tu se odražata njeni prednici – lahko je enobarvna kot burmanka, svetlejša s temnimi poudarki kot siamka ali mešanica obeh, ki je najpopularnejša in se prav tako lahko pojavlja v različnih odtenkih. Zanimivo je tudi, da bo barva kožuščka vselej odvisna od zunanje temperature – hladnejša klima aktivira encim, ki je odgovoren za temnejšo obarvanost dlake. Siamke pa so pustile svojo sled tudi na obrazu. Velike oči tonkinških mačk so morsko modre barve.

Temperament

Si želite nagajivo bombico, ki bo kar prekipevala od energije in bo pripravljena na igrarije in vragolije prav vsako uro dneva? V tonkinški muci lahko najdete svoj idealen par! Mešanica siamke in burmanke ni izražena le na zunaj, temveč se odseva tudi v njihovem karakterju – po siamki tonkinke dobijo radovednost in inteligenco, po burmankah pa ljubečnost in navezanost na skrbnike. Za te navihane in zgovorne muce je življenje ena sama velika igra! Zaposlite njihove tačke z obilico zanimivih igrač, saj se bodo sicer hitro začele dolgočasiti. Z ozirom na njihovo radovednost pa je priporočljivo umakniti vrednejše predmete in zavarovati stanovanje pred morebitnimi nevarnostmi. A brez skrbi – ko bo čas za počitek, se bodo predano stisnile v vaše naročje in se pocrkljale. Kaj je sploh lahko boljše od tonkinke? Dve tonkinki, ki bosta drugo lahko zabavali, ko boste zdoma!

 

Viri:
www.youtube.com
cattime.com
www.petmd.com
cfa.org