Teritorialno vedenje pri mačkah

Udomačene mačke so po navadi prijazne, nežne in poslušne. Vseeno pa je že vsak skrbnik teh lepotic kdaj doživel, da se je mačka vedla nenavadno, včasih celo agresivno. Vedenje, ko mačka poskuša zavarovati nekaj svojega, se kaže kot nenaden izbruh jeze. Običajno se mačka tako hitro, kot se vznemiri, tudi pomiri.

Mačke so po naravi plenilci in v njihovi krvi je, da varujejo to, kar po njihovem mnenju pripada njim.  Običajno lastniki mačk nimajo razloga za skrb, če se takšno vedenje redko dogaja. Težava nastane, ko mačka zapade v začaran krog izbruhov jeze, agresije in drugih nenavadnih dejanj povezanih s teritorialnim vedenjem.

Vzroki za teritorialno vedenje pri mačkah

Nekastrirani samci mačk se med sezono parjenja, borijo za svoje ozemlje.  A tudi samice mačk običajno varujejo svoje ozemlje, če nanj zatava nepoznana mačka. Velikost ozemlja, ki si ga mačka lasti, je običajno kar veliko, odvisno od tega, koliko svobode ima mačka. Lahko gre torej za celotno sosesko, dvorišče ali posamezne sobe, v stanovanju kjer prebiva.

Mačke, ki so v mladosti slabo socializirane, se lahko pričnejo vesti teritorialno, ko v njihovo življenje in na njihovo ozemlje, pripeljemo drugo mačko ali drugega hišnega ljubljenčka. Prav tako, se lahko mačka, ki je dobro socializirana, odzove na novega člana v njeni družini. Zato velikokrat prihaja do prepirov med mačkami, ki lahko prerastejo v fizično nasilje.

Velik del takšnega vedenja pri mačkah, izhaja iz njihove lastne negotovosti. Mačke imajo namreč izjemno rade rutino, predvidljivost in se počutijo najbolje, ko imajo kontrolo nad dogajanjem okoli sebe. Zato se lahko, ko je njihova rutina spremenjena ali motena, odzovejo s t.i. »obrambno agresijo«.

Majhne spremembe, ki se nam morda zdijo neškodljive, so lahko dovolj, da mačko vznemirijo. Vključno z novimi zvoki in vonji, ki jih mi ljudje, morda sploh ne opazimo.

Vzrok za teritorialno vedenje pri mačkah je lahko tudi daljša odsotnost kakšnega družinskega člana. Mačke si namreč želijo, da se vsi v njihovi okolici obnašajo predvidljivo in da je vsak dan rutina, prilagojena njim.

Znaki teritorialnega vedenja pri mačkah

Med teritorialna vedenja spada vse od neškodljivih vedenj, kot so drgnjenje brade po gospodinjskih   predmetih ali označevanja vonjev, do uničujočih vedenj, kot je npr. uničevanje predmetov s kremplji, brizganje urina na stene ali iztrebljanje izven za to primernega prostora.

Ker so mačke še posebej občutljive na vonje, lahko tiste, ki se počutijo negotovo ali ogroženo, najprej z vonjem (drgnjenjem brade) ali urinskim označevanjem, opozorijo drugo mačko.

Urinsko označevanje je kot neke vrste mačja ograja. Z urinom mačka opozori drugo mačko, naj ne prečka njenega teritorija.

Prav tako se pogosto dogaja, da teritorialne mačke zasledujejo druge mačke in jim postavljajo zasede.

Včasih pa se lahko zgodi, da se pri mački sproži  preusmerjena agresija, ko mačka ne trpi svojega skrbnika ali druge člane družine. To izgleda tako, da ko neka oseba s katero mačka živi, naredi nenadno reakcijo – npr. da nekdo gleda nogometno tekmo in se ob golu nenadoma razveseli in navija za svojo ekipo, takrat ga mačka ker je negotova in ne razume nenadnega dejanja, napade.

Kako se soočati s teritorialnim vedenjem pri mačkah

Najprej in najpomembneje je, da obiščete svojega veterinarja in mu pojasnite nenavadno vedenje vaše mačke. Pomembno je, da veterinar izključi morebitna druga zdravstvena stanja, ki bi lahko vplivala na razvoj agresivnega vedenja pri mačkah.

Največ težav s takim vedenje, se reši s sterilizacijo/kastracijo mačke. S tem posegom, boste pri mačkah umirili nagon in potrebo po nenehnem varovanju svojega ozemlja, zavoljo spolnega nagona.

Drugi načini preprečevanja teritorialnega vedenja:

  • Preprečite dostop do sobe ali območja, ki ga mačka varuje ali urinsko označuje.
  • Na tleh ne puščajte oblačil ali brisač, saj to za mačko pomeni, da je stvar njena.
  • Mački zagotovite veliko primernih površin za praskanje.
  • Če je sprožilec teritorialnega vedenja pri mački druga mačka, poskrbite, da bo v nekem prostoru naenkrat, samo ena mačka.
  • Če je vaša mačka notranja in jo vznemirjajo mačke, ki jih vidi skozi okno. Potem enostavno zagrnite zavese ali zaprite žaluzije.
  • Da mačka ostane mirna, lahko uporabite umetne hormone, ki se dobijo v razpršilcu.
  • Če veterinar odobri in je stanje pri vaši mački res slabo, mački zagotovite pomirjevala, primerna za njeno zdravstveno stanje.

Kaj storiti, ko se mačka obnaša agresivno

Ko je mačka vznemirjena, odsvetujemo kakršnokoli približevanje. Ne poskušajte je pomiriti ali ujeti. To lahko pri mački sproži preusmerjeno agresij, ki se konča z ranjenim skrbnikom.

Pozorni bodite na subtilne znake agresije, kot je strmenje, trzanje z repom in tiho godrnjanje. Poskusite posredovati, preden se prične boj.  Mačko, ki postaja agresivna, hitro odstranite v drug prostor in preusmerite njeno pozornost.

Pomembno je, da resnično poznate svojo mačko in veste kdaj bo izbruhnila. Če ima vaša mačka težave z drugo mačko in opazite, da se med njima prične razvijati agresivno vedenje, lahko posredujete na več načinov.

Eden teh je, da mednje postavite velik vzglavnik ali kak drugi predmet, ki bo mačkam zakrival pogled. Mački lahko preženete tudi z vodnim curkom, ki pa naj ne bo premočan, da mačke ne poškodujete.

Če se mačke že borijo, nanje vrzite debelo odejo ali kakšno večje oblačilo. Nikoli pa ne poskušajte dvigovati vznemirjene mačke.

Preprečevanje agresivnega vedenja pri mačkah

Če želite, da v vašem gospodinjstvu živi več mačk različnih starosti, je pomembno, da so mačke sterilizirane/kastrirane. S tem mačke ne bodo več tako napete in ne bodo imele občutka, da morajo nenehno nadzirati svoj bivalni prostor.

Strokovnjaki svetujejo, da mački zagotovite mesto, kamor se lahko zateče, ko se počuti negotovo ali ogroženo, zaradi hrupa, druge mačke ali dejavnosti njihove okolice. Mednje sodijo vertikalne gredice, kamor se mačka lahko povzpne, tihe sobe, kjer imajo mačke mir in so lahko same, za zaprtimi vrati. Zavoljo tega, je pomembno, da imate sklede z mačjo hrano na več mestih v hiši.

Ne glede na to, kako se sami soočate z mačko, ki postane tu in tam agresivna, je pomembno, da ohranjate svoje mačke aktivne, jim posvečate dovolj pozornosti in jih zasipate z ljubeznijo, ki vam jo bodo zagotovo z veseljem vračale.

Drobne Deja 

www.aspca.org

www.purina.com