Strahovi pri mačkah

Strah uvrščamo v skupino čustev, ki jih tako ljudje kot tudi mačke dobro občutijo. Strahovi v mački sprožijo negativen občutek, ki je posledica določenega položaja, v katerem se je mačka znašla, predmeta ali osebe, ki jo mačke vidijo kot grožnjo za njihovo življenje. Kateri so pogosti strahovi pri mačkah, kakšni so odzivi nanje in kako jih lahko odpravimo, pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Strahovi in fobije

Strah je pravzaprav popolnoma normalno čustvo tudi pri živalih. Odzivi na strah pa so seveda odvisni od intenzitete vzroka, ki je povzročila strah. V primeru, da je vzrok za strah in posledično sam strah močan, je posledično tudi sam odziv intenziven. Strah poleg negativnega občutka prinese tudi težnjo po preživetju in previdnost, kar živalim pomaga preživeti.

Če je odziv na strah pretiran, imenujemo to fobija. Fobije so za mačke veliko breme, saj odziv na določen strah deluje na celoten organizem negativno kot psihično kot tudi fizično. Iz fobij pa se lahko razvije celo občutek tesnobe, ki pa ni nujno neposredno povezan s samim strahom, lahko pa se ob spletu okoliščin pojavi skupaj z njim. V tem primeru lahko mačka strah poveže z nelagodno situacijo in to lahko v njej sproži občutek tesnobe.

Pogosti strahovi pri mačkah

Med pogostejše strahove uvrščamo strah pred neznanci, strah pred kužki oziroma drugimi večjimi živalmi, strah pred ognjemetom, strah pred grmenjem in strah pred vožnjo z avtomobilom. Seveda se je potrebno zavedati, da na nekatere situacije lahko mačke v njenih rosnih letih navadimo, spet na druge nimamo veliko vpliva. Strahovi, na katere imamo veliko vpliva, je za primer strah pred vožnjo z avtomobilom in strah pred neznanci. Na strah pred grmenjem in poki pa nimamo toliko vpliva, sploh če se mačka že od samega začetka tega boji.

Znaki strahu pri mačkah

Najpogostejši znaki, da je mačko strah, so:

  • Pomanjkanje apetita
  • Pretirano oglašanje
  • Tresavica
  • Uriniranje in izločanje blata
  • Razširjenje zenice
  • Pretirano lizanje
  • Skrivanje

Vsekakor pa se lahko ob pretiranem odzivu na določen strah pojavita dva različna odziva. Prvi je panični tek po hiši oziroma stanovanju, drugi pa dolgoročno obsesivno skrivanje. V tem primeru potrebno mačko čim prej pomiriti in s tem pomiriti samo situacijo, da je mačka ne bo več videla kot nevarno.

Ukrepanje in odprava strahov

Ob pojavu prvih znakov strahu je treba odreagirati kar se da mirno, saj s svojo mirno reakcijo svojo mačko pomirimo in pokažemo, da sama situacija ni toliko nevarna, kot jo ona vidi. Seveda pa kljub temu svoje mačke ne izpostavljajte situacijam, kjer bi bilo le to strah, saj se lahko s tem le ta še dodatno povečate.

Kot lastniki moramo svoji mački v trenutkih, ko je le to strah, nuditi zaščito in varnost. Z njo govorite spodbudno in je ne razvajajte pretirano, saj lahko s tem dosežete nasproten učinek in bo ob ponovnem srečanju s strahom njej odziv še slabši.

Veliko vlogo za uspešno premagovanje strahov igra navajanje na situacije, kot so vožnja, samota doma za kratek čas in obisk veterinarja. Le to je priporočljivo uvajati čim prej v njeni mladosti, saj je mačka v tem obdobju veliko bolj prilagodljiva in se lažje navadi na določene situacije. Seveda navajanje na takšne situacije začenjamo počasi in postopoma.

Na nekatere strahove pa na žalost nimamo veliko vpliva za odpravo, lahko pa jih mački zgolj in samo olajšamo. Takšni strahovi so strahovi pred poki, grmenjem in ognjemetom. V teh primerih imejte mačko večinoma v prostorih, kjer se ti zvoki slišijo čim manj. Ob hudem odzivu skušajte svojo mačko tolažiti in ga zamotiti s čim kar rad počne.

V primeru, da so njeni odzivi na strahove še vedno izredno pretirani, se skušajte le tem izogniti. V primeru, pa da se mačka zopet znajde v tej situaciji, pa ji le to skušajte čim bolj olajšati. V vsakem primeru je pomembno, da skušamo svoji mački olajšati in naposled v nekaterih primerih strah tudi pomagati premagati.

Vesna Kropf

Viri:

vcahospitals.com

www.petmd.com