Štirje nasveti, ki lahko vašo mačko rešijo pred boleznimi ledvic

macka-bolezen-ledvicAli ste vedeli, da je med najbolj pogostimi vzroki za smrt pri mačkah odpoved ledvic, ki hkrati predstavlja eno izmed najbolj zastrašujočih diagnoz, s katero se lahko srečajo pravzaprav vsi mačji skrbniki?

Vzroki za odpoved ledvic so seveda številni in nepredvidljivi, zaradi česar jih je tudi zelo težko preprečiti, vendar pa poznamo tudi številne dejavnike tveganja na katere lahko vplivamo, in s tem uspešno zmanjšujemo stopnjo tveganja. Tudi hitro in zanesljivo prepoznavanje zgodnjih znakov sodi med najbolj pomembne korake za zdravljenje bolezni ledvic v začetni fazi.

Odpoved ledvic je diagnoza, ki ima dve pojavni obliki oziroma kategoriji: akutno in kronično.

Akutna odpoved ledvic je nenadna odpoved, ki je posledica poškodbe ledvic. Po navadi nastane predvsem zaradi toksinov, okužbe ali šoka. Znaki, ki jih pri mački najprej opazimo so bruhanje, slabost, prekomerno uriniranje ali prenehanje uriniranja (odvisno od poškodbe ledvic), ter dehidracija. Krvne analize običajno pokažejo tudi močno povišane ledvične encime. Urin je slabo koncentriran. Akutna ledvična odpoved je pogostejša pri mlajših mačkah, pri katerih je kronična oblika odpovedi ledvic redka.

Kronična ledvična odpoved je precej bolj zahrbtna zdravstvena težava, ki nastane kot posledica kopičenja poškodb nevronov, ki so funkcionalne enote ledvic. Natančni vzroki za nastanek so negotovi, lahko so posledica akutne odpovedi ledvic, genetskih bolezni, okužb ali drugih nezdravljenih vnetnih procesov. Ledvice lahko sicer same nadomestijo dober del poškodovanih nevronov, vendar pa ne več kot dve tretjini.

Prepoznavni in prikriti simptomi okvare ledvic pri mačkah

Mačke s kronično ledvično boleznijo so na prvi pogled videti zdrave, zato se diagnoza lahko odkrije šele z rutinsko krvno preiskavo. Šele kasneje, ko bolezen že napreduje, se pojavijo tudi klasični klinični znaki: povečano pitje in uriniranje, bruhanje, hujšanje in slab zadah. Ker ledvice pomagajo tudi pri uravnavanju krvnega tlaka, tako mačke z odpovedjo ledvic vedno trpijo tudi zaradi visokega krvnega tlaka. Pregled krvi in urina pa potrdi diagnozo.

 Zdravljenje okvare ledvic pri mačkah

V približno 40 % primerov je akutne ledvične odpovedi mogoče popraviti s pomočjo agresivne terapije. Predvsem pri zastrupitvah z nekaterimi toksini, kot je etilen glikol (sredstva proti zmrzovanju), pa je žal prognoza bistveno slabša, saj je stopnja preživetja le 10 %.

Zdravljenje poteka s hospitalizacijo in intravenozno terapijo, dovajanjem tekočine proti dehidraciji in s podpornim zdravljenjem vseh dodatnih simptomov bolezni.

Kronična ledvična odpoved je neozdravljiva bolezen. Določenega dela poškodovanih ledvic ni mogoče več popraviti, zato je namen in cilj zdravljenja za to obliko bolezni predvsem usmerjen na upočasnitev napredovanja bolezni, kar lahko v nekaterih primerih pomeni tudi podaljšanje preživetja za več let. Diete s spremenjenimi ravnmi beljakovin in fosforja predstavljajo ključne elemente zdravljenja, prav tako pa je potrebna skrb za ohranjanje ustrezne in zadostne hidracije podkožnih tkiv, po potrebi tudi z občasnimi infuzijami. V poznejših fazah bolezni številne mačke potrebujejo tudi zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, pa tudi sekundarno zdravljenje prebavnih motenj.

 Preventivni ukrepi za preprečevanje okvar ledvic pri mačkah:

1) Omejevanje izpostavljenosti mačke strupenim snovem

Sredstva proti zmrzovanju (antifriz) skrbno hranite izven dosega mačke in tudi druge kemične pripravke za uporabo v gospodinjstvu, ki vsebujejo propilen glikol dobro zavarujte pred nepooblaščenimi živalmi in otroki. Preprečite svoji mački dostop do vseh zdravil in nikoli ne uporabljajte človeških zdravil za zdravljenje svoje mačke, ne da bi se prej temeljito posvetovali z izbranim veterinarjem. Poskrbite tudi za preprečevanje stika z vsemi potencialno nevarnimi rastlinami – predvsem lilije na cvetličnih gredicah so zelo nevarne, saj vsebujejo strupene snovi, ki pri mačkah povzročajo odpoved ledvic. Ne dovolite vaši mački svobodnega pohajkovanja brez nadzora!

2) Razumevanje morebitnih genetskih vzrokov za nastanek bolezni ledvic pri mačkah

Abesinka in Perzijka sta pasmi, ki sta genetsko nagnjene k boleznim ledvic, zato je potrebno pri izbiri mladička temeljito preveriti poreklo, s posebnim poudarkom na morebitnih zdravstvenih težavah staršev. Kadar se odločate za eno od obeh pasem, morate vedeti, da genetika žal pogojuje tudi večjo verjetnost za bolezni ledvic.

3) Redno, vsaj dvakrat letno, se udeležujte preventivnih veterinarski pregledov s svojo mačko in tako preprečite neopazen razvoj bolezni ledvic

Zavedajte se, da so v primerih, ko je bolezen odkrita dovolj zgodaj, tudi možnosti za okrevanje in dolgoročno zdravje mačke bistveno višje. Ustrezna in pravočasna intervencija vam lahko kljub začetnim težavam bistveno pripomore ohraniti vašo mačko zdravo, zadovoljno in srečno.

4) Spoznajte prve znake bolezni ledvic pri mačkah

Prepoznavanje kliničnih znakov bolezni ledvic pri mački je ključnega pomena za pravočasno in hitro ukrepanje, posledično pa seveda za dolgoročno zdravje. Če opazite spremembe v uriniranju, povečano žejo, hujšanje, bruhanje ali slab zadah pri mački, brez odlašanja obiščite izbranega veterinarja in opravite krvne analize. Podobni klinični znaki so seveda lahko tudi pokazatelj nekaterih drugih mačjih bolezni, kot na primer sladkorne bolezni. V vseh primerih pa je ključno zgodnje posredovanje in zdravljenje.

Odpoved ledvic pri mačkah je strašljiva in zahtevna bolezen, tako za mačko, kakor tudi za njenega lastnika. Čeprav je izziv zastrašujoč, pa so pogosto pravočasni ukrepi dovolj za dolgo skupno življenje z mačko, kljub bolezni. Zaupajte sebi in izbranemu veterinarju, razmišljajte pozitivno in uživajte vsak trenutek skupnega življenja s svojo štirinožno prijateljico.

 

Maja Kalaš

Vir: www.petfinder.com

 

mucek-narocnina-1