Število zapuščenih in brezdomnih živali v Sloveniji je visoko: kje so razlogi? (1. del)

Velikokrat nas razžalosti dejstvo, da je še dandanes, v modernem svetu, zunaj toliko zapuščenih živali (da o nasilju nad njimi niti ne govorimo). Žalostno je, kam nas je pripeljala družba; če ne bi bilo toliko dobrih društev in posameznikov, ki se trudijo v dobrobit živali, bi bila situacija še mnogo slabša.

Slovenija: plusi in minusi

Jasno je, da je problematika prostoživečih in zapuščenih živali velika in da društva in zavetišča komaj nadzirajo situacijo. Za rešitev težave bi potrebovali pomoč države, finančno pomoč, pomoč splošne javnosti, javno ozaveščanje, denarna sredstva in spremembe v zakonu. A vse le ni tako črno: v primerjavi z državami nekdanje Jugoslavije, imamo za živali dobro poskrbljeno. Imamo ustrezna zavetišča, veliko veterinarskih ambulant in srčnih prostovoljcev. Obstaja torej neka mreža, ki poskrbi za živali; v primerjavo z Bosno in Hercegovino, kjer je situacija zares zaskrbljujoča, imamo stvari skoraj pod nadzorom.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri: