Sterilizacija in kastracija – miti in resnice

Naloga vseh odgovornih mačjih skrbnikov je, da svojo ljubljenko steriliziramo (oz. kastriramo), saj le na ta način uspešno nadzorujemo številčnost mačje populacije. Mnogi ljudje se pomembnosti posega ne zavedajo, bodisi zaradi nevednosti, bodisi zaradi pomislekov, ki jih slišijo od drugih ali preberejo na internetu. Pa so res vsi ti predsodki resnični?

MIT: Mačka mora imeti vsaj eno leglo, preden se jo lahko sterilizira.

RESNICA: Mladičke je mogoče sterilizirati že pri starosti 2 mesecev, raziskave pa kažejo, da so mačke, ki so sterilizirane še preden bi imele prvo leglo, tudi veliko bolj zdrave. Mlajša mačka bo tudi bolje prenašala sam poseg – hitreje se bo zbudila iz anestezije, izgubila bo manj krvi in manj jo bo bolelo. Po nekaterih podatkih je daljše čakanje priporočljivo predvsem pri večjih pasmah. O najprimernejši starosti se posvetujte z veterinarjem.

MIT: Mački bo poseg povzročil bolečino.

RESNICA: Posega sterilizacije in kastracije potekata pod splošno anestezijo, kar pomeni, da živali med posegom ne čutijo nikakršne bolečine. Po posegu se lahko pojavita blaga omotičnost in nelagodje, kar pa večinoma izzveni v roku od 1 do 2 dni. Morebitne bolečine po posegu se lahko blaži tudi z protibolečinskimi zdravili. Vsekakor je minimalna bolečina, ki spremlja poseg, neprimerljiva s psihičnimi in fizičnimi mukami živali, ki na svoje nove skbnike čakajo v številnih zavetiščih po vsem svetu.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
www.humanesociety.org
www.thedodo.com
www.vetstreet.com
www.snapus.org