Sprehajanje mačke na povodcu – da ali ne?

Ob sprehodih na povodcu najprej pomislimo na sprehajanje-macke-na-povodcu-da-ali-nepse. Prav pridno se sprehajajo ob skrbnikih. Kako pa je z mačkami? Prizor mačke, ki stopa ob skrbniku, je zanimiv in ljubek. Kako pa muco navadimo na povodec? Na kaj je treba paziti? In ali je pametno za vsako ceno vztrajati, da se navadi?

Prva stvar, ki jo moramo upoštevati, pa naj bo še tako očitna, je, da mačka ni pes. Že po naravi je mačka neodvisnejša in ne bo se tako hitro kot kuža naučila hoditi s pomočjo povodca. Če pa se za to odločimo, pa se moramo procesa navajanja lotiti zelo potrpežljivo. Priporočeno je, da se navajanje na oprsnico in povodec začne že pri mladičku.

Spoznavanje z oprsnico in povodcem

Za mačko mora spoznavanje z oprsnico in povodcem vseskozi predstavljati pozitivno izkušnjo. To pomeni predvsem zamotitev s hrano in igranjem. Najprej oprsnico položite nekam, kjer se mačka pogosto zadržuje, najbolje blizu hrane in igrač. Pomembno je, da se navadi njenega vonja. Vedno znova tudi zapirajte in odpirajte sponko ali ježka na oprsnici, da se mačka navadi na zvok.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Bačelić

Viri:
Hampshire, K. (2013). Vse o mačkah v 365 dneh: naj bo vsak dan, preživet z vašo mačko, nekaj posebnega. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije.
www.catbehaviorassociates.com
www.huffingtonpost.com
www.adventurecats.org