So tudi mačke »desničarke« in »levičarke«?

Ljudi lahko delimo na desničarje in levičarje. Na podlagi tega veljajo tudi nekatera prepričanja o posebnih značilnostih tako enih kot drugih. Med drugim naj bi bili levičarji bolj sramežljivi, inteligentnejši in bolj previdni kot desničarji.

Znanstveniki so ugotovili, da mačke pri hoji po stopnicah, prestopanju čez predmete in poseganju po hrani izrazito dajejo prednost levi ali desni tački. Zanimivo je, da so ob tem še ugotovili, da se razlike kažejo tudi glede na spol hišnih ljubljenčkov. Samčki bodo verjetneje levičarji, medtem ko so samičke pogosteje desničarke. Deborah Wells ugotavlja, da je takšen pojav najverjetneje vezan na hormone, saj podobno ugotavljajo tudi pri ljudeh. Zanesljivih ugotovitev, zakaj točno je tekom evolucije prišlo do tega, še ne vedo.  Pa vendar to ni nujno vezano na hormone, saj so bile vse opazovane mačje kosmatinke kastrirane in sterilizirane, zato so to še vedno zgolj domneve.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Pia Ameršek

Viri:
https://www.nationalgeographic.com
https://www.smithsonianmag.com
https://www.theguardian.com
https://www.cnet.com