So mačke lahko alergične na psa?

Ne, to ni ena od tistih zabavnih trditev, da je vaša »mačka alergična na vašega psa«, ko se mačka in pes ne moreta videti in nista v najboljših odnosih. Tukaj gre za dejansko alergijo na pasjo slino, dlako, izločke.

Če se vaša mačka neprestano praska in v vašem gospodinjstvu živi tudi predstavnik kužkov, obstaja velika možnost, da je mačka alergična na psa. Morda se vam zdi neumno, saj so mačke običajno alergične na plesni, cvetni prah, pršice in ne na drugo žival.

Čeprav ne slišite pogosto, da je mačka alergična na psa, je to zelo mogoče.

Simptomi mačk z alergijami

Ko ima mačka alergijo na določeno stvar, je njen imunski sistem preveč občutljiv na ta dražljaj. Alergijo lahko sprožijo povsem vsakodnevne snovi. Čeprav so te snovi – alergeni, običajno v večini okolij neškodljive za večino živali, se bo mačka z alergijami, na to snov močneje odzvala. Ko se njeno telo želi znebiti teh snovi, se lahko kažejo različni simptomi.

Najpogostejši simptomi mačk z alergijami:

 • Kihanje, kašljanje, piskanje med dihanjem
 • Srbenje kože
 • Povečano praskanje
 • Srbeče oči z izcedkom
 • Srbeč hrbet ali dno repa
 • Srbeča ušesa
 • Vnetje ušes
 • Bruhanje
 • Diareja
 • Smrčanje, ki ga povzroči vneto grlo
 • Žvečenje tac, otekle tace

Med najpogostejše sprožilce alergij pri mačkah, sodijo:

 • Trava
 • Pršice
 • Plesni
 • Hrana
 • Čistila
 • Tkanine
 • Guma ali plastika
 • Cigaretni dim

So mačke res lahko alergične na psa?

Čeprav nekateri veterinarji pravijo, da ne obstaja veliko podatkov o tej vrsti alergije, je le-ta vseeno mogoča.

Na splošno alergije pri mačkah niso prav dobro preučene, zato je težko vedeti ali so nekatere pasme mačk bolj nagnjene k alergijam na pse, kot druge.

Ko mačka trpi za alergijami, je možno opraviti intradermalno testiranje alergij. Eden od alergenov, ki ga med vsemi alergeni testirajo, je tudi pasji epitelj.

Med tem, ko je večina ljudi, ki je alergična na mačke, alergična na vse mačke, ne glede na pasmo, so ljudje, ki so alergični na pse, lahko alergični le na določeno pasmo psov, saj jih moti bodisi njihova slina, prhljaj ali kaj drugega. Pri mačkah pa je tako, da imajo prav vse mačke v sebi glavni mačji alergen Fel d 1, ki  je razdeljen med vse mačje predstavnice. Se pravi, da so ljudje, ki so alergični na eno mačko, alergični na vse.

Žal, še ne obstajajo posebne študije, s katerimi bi ugotovili, na katere pasje alergene so mačke alergične.  A po mnenju strokovnjakov s tega področja, gre za podobne alergene, kot pri človeku in je alergija mačke na psa, dejansko odvisna od pasme psa.

Čeprav ni mogoče natančno določiti, katere pasme psov posebej povzročajo alergijsko reakcijo pri mačkah, so načeloma psi, ki obilno menjujejo dlako, bolj alergeni, saj teoretično za seboj puščajo več snovi, ki vplivajo na imunski sistem mačke.

Kako ugotoviti ali je vaša mačka alergična na psa?

Če je vaša mačka na nekaj alergična, bo to precej opazno. Najbolj razširjen klinični znak pri alergiji, je namreč srbenje. Žival, ki je na nekaj alergična, se običajno močno praska, dokler na tem mestu ne izgubi dlake in povzroči odrgnine na koži.

Pretirano praskanje in posledično nastajanje ran, lahko privede do prekomerne rasti glivic in bakterij, kar lahko na koži povzroči okužbo.

Morda boste pri mački z alergijo opazili, da si trga dlako, ima izcedek iz oči, kiha ali ima močno rdeče dlesni.

Pomembno je, da svojo mačko s takšnimi simptomi odpeljete k veterinarju. Le strokovno podkovana oseba, vam lahko pomaga in določi vrsto alergije ter način zdravljenja.  Testiranje na alergije, lahko odpravi mnogo dvomov in vprašanj pri vas ter vaši mački zagotovi bolj kakovostno in lepše življenje.

Naj bo vaša alergična mačka zdrava

Napada alergij pri mačkah ni mogoče preprečiti, vendar je zdravljenje in kontroliranje alergične reakcije, na voljo. Obstajata dva glavna pristopa zdravljenja.

Prvi način je, da se simptomi alergij obvladujejo z zdravili. Drugi pa, da se pri mački, z imunoterapijo oblikuje njena naravna toleranca do alergenov. Imunoterapija se izvaja z vbrizgavanjem cepiva.

Cilj cepiva, je zmanjšati ali popolnoma odpraviti potrebo mačke, po zdravilih. Učinkovito je pri približno 70 % bolnikov z alergijami. Čeprav cepivo v popolnosti ne prepreči alergije, v večji meri omili znake in posledice.

Veterinarji pravijo, da so alergije pogosto kombinacija okoljskih razmer in genetike. Čeprav ne morete nadzorovati DNK svoje mačke, lahko nekaj spremenite, če spremenite okolje v katerem vaša mačka živi. Skrbniki lahko na primer z rednim čiščenjem pasjih dlak in pogostejšem kopanju psa, poskrbijo, da mačka manj trpi, se ne praska toliko in nima neprijetnih simptomov alergije.

Pri dobrem zdravju mačke in njene kože ter za boljšo odpornost imunskega sistema, pomagajo tudi pravilne količine omega-3 maščobnih kislin, ki jih v glavnem najdemo v ribjem olju.

Omega-3 maščobne kisline imajo protivnetne lastnosti.  Obenem pomagajo mačkam do bolj bujne dlake, zdravih sklepov in pri normalni prebavi.

Na pojav alergij pri vaši mački, nimate veliko vpliva. Lahko pa z veterinarjem sodelujete pri zdravljenju alergij in pri ohranjanju vaše mačke čim bolj zdrave, brez nadležnih srbečih in bolečih simptomov.

Deja Drobne

Viri:

www.petmd.com

pets.webmd.com