Skrb za prostoživeče mačke pozimi

skrb-za-prostozivece-mackeLepo vreme se je že zdavnaj poslovilo in spet je tu čas, ko iz globokih kotičkov omar povlečemo zimske puloverje, obujemo škornje, v avtomobilih pa namesto klime prižgemo gretje. Tudi za živali je zima pogosto neprijetna. Vse pogosteje na sprehodih videvamo male kužke, oblečene v tople zimske plaščke, naše muce pa se doma vse raje zleknejo kar na radiator. Kaj pa nikogaršnje mačke, prostoživečke, ki nimajo niti rednega vira hrane in vode, kaj šele toplega in varnega zavetja? Kako lahko sami, kljub njihovi svobodi in neodvisni naravi, po najboljših močeh poskrbimo tudi za njih?

Eden od projektov, ki se jih lahko lotimo kar sami, je, da zgradimo zimsko zavetje za mačke, kjer bodo na varnem pred vetrom in snegom. Tega se lahko lotimo tako, da preuredimo staro in odrabljeno pasjo uto ali pa jo iz desk zbijemo kar sami. Velikost hišice je odvisna od števila mačk, za katere skrbimo, oziroma od števila mačk, ki živijo v bližini. Paziti je treba, saj večja hiška ni vedno boljša – v manjšem prostoru se toplota bolj zadržuje. (((ZANAROCNIKE)))Notranjost je najboljše obložiti s slamo in časopisom, saj to najbolj učinkovito zadržuje telesno toploto, mačka pa se v slami lahko zelo udobno namesti. Podlogo nato večkrat po potrebi zamenjamo. Seno, odeje ali brisače niso tako učinkoviti, saj se hitreje zmočijo in posledično odvajajo toploto stran od telesa. Vrata naredimo čim manjša, toliko velika, da se lahko mačka še vedno udobno splazi v hišico, vendar ravno dovolj majhna, da vanjo ne vdirata mraz in veter.

Zatočišče postavimo na osamljeno mesto, do katerega mačke zlahka pridejo, vseeno pa dovolj stran od prometa in sprehajalcev, da mačk ne bodo motili in se bodo lahko varno in v miru spočile.

V mrzli zimi se naše in pa tudi mačje telo poskušata ogreti tako, da pospešeno kurita kalorije in tako ohranjata telesno toploto. To seveda pomeni, da kljub težkim razmeram pozimi mačke potrebujejo veliko hranil in čez poletje nabrane zaloge kaj hitro pokurijo. Tako lahko prostoživečim mačkam pozimi pomagamo tako, da jim nastavimo posodice s kvalitetno in kalorično mačjo hrano. Zaradi kontroverznega zakona o hranjenju prostoživečih živali tega seveda ne smemo početi na javnih površinah, lahko pa mačke hranimo na zasebnih posestvih, kot so balkon, vrt ali zelenica pred blokom. Najboljše je, da mačke hranimo vedno ob istem času dneva, saj se kmalu navadijo na ustaljeno rutino in vas pričakajo ob uri hranjenja, pa tudi hrana in voda bosta tako manj časa izpostavljeni vremenu, zaradi česar bosta ostali bolj sveži in zdravi. V hudem mrazu lahko mokra hrana, kot so konzerve ali vrečke, zmrzne in tako postane neužitna, zato je v takih vremenskih razmerah najbolje hraniti s suhimi briketi. Mokra hrana je vsekakor boljše prebavljiva in tako za mačke bolj hranljiva, moramo pa jo seveda pustiti v zavetju, kjer smo prepričani, da ne bo zmrznila.

Pozimi je prav tako pomembna tudi voda, saj lahko pri temperaturah pod ničlo, ko je vsa voda zamrznjena in nedostopna, hitro pride do dehidracije. Vodo moramo menjavati dvakrat na dan, najboljše pa je, da za vodo uporabimo globoke posodice temnih barv, ki jih postavimo na sonce, saj tako absorbirajo toploto in ohranjajo nekoliko višje temperature. Posodico postavimo v zavetrje, kjer ne bo stalno na udaru mrzlega vetra.

V mrzlih dneh pa se moramo nujno vsak dan spomniti še enega varnostnega ukrepa, ki bo marsikateri mački rešil življenje – preden se z avtom odpravimo na pot, moramo z roko potrkati po prednjem pokrovu avtomobila ter preveriti motor in spodnjo stran avtomobila. Mačke se namreč zelo rade zatečejo v tople zaprte prostore, razgret motor avtomobila po dolgi vožnji pa je kot nalašč skrivališče za premraženo muco pozimi.

Prostoživeče mačke se skozi celo leto soočajo s konstantnimi problemi iskanja hrane in vode, izogibanja prometu in nenaklonjenim ljudem, vse to pa se še oteži v mrzlih in temnih zimskih dneh, ko se temperature spustijo pod ničlo in so muce štiriindvajset ur na dan izpostavljene neprijaznemu vremenu. S temi nekaj preprostimi rešitvami lahko zimo tudi za zunanje muce naredimo nekoliko bolj znosno in prijetno.

Andreja Fegeš

Vira: – alleycat.org
– humanesociety.org

 

Objavljeno v petnajsti številki revije Mucek