Siamska mačka

Siamska-mackaPrimerna za:
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki
Izkušene mačje lastnike

Na kratko o siamki:
Družabna
Igriva
Glasna
Inteligentna
Prijazna

Posebne zahteve:
Če ne želite glasne mačke, ki z družino komunicira s konstantnim oglašanjem, potem siamska mačka ni za vas. Bolj primerna je za ljudi, ki niso veliko zdoma in so pripravljeni svoji ljubljenki posvetiti nekoliko več časa za igro, ukvarjanje in druženje.

Zgodovina

Mačke, podobne siamkam so na Tajskem (nekdanji Siam) poznali že pred mnogimi stoletji in veljajo za najstarejšo domačo mačko. Vzrejali so jih menihi in aristokrati, veljale pa so za sveto mačko. Na Zahodu so se siamke pojavile šele v 18. stoletju, ko so jih tajski veljaki pričeli poklanjati evropskim dostojanstvenikom, ki so bili na obisku na Tajskem. Zaradi njihovega eksotičnega videza so nemudoma očarale evropejce. Poleg presunljivega videza, ki je siamko proslavil kot supermodel med mačkami, je siamska mačka znana tudi po svoji izraziti vokalnosti – velja namreč za eno izmed najbolj vokalnih pasem. Danes je siamska mačka ena najbolj poznanih pasem na svetu.

Videz

Siamska mačka se ponaša z izredno izrazitimi potezami. Njeno telo je dolgo in vitko. Glava je klinaste oblike, uhlji so veliki, široki in zašiljeni proti vrhu. Ena izmed najbolj izstopajočih potez so tudi čudovite modre oči. Dlaka siamke je fina, kratka in gladka. Zanimivo je, da se vse siamske mačke skotijo bele, tipična temnejša obarvanost udov (tac, repa, ušes in obrazna maska) po kateri slovijo, pa se razvije šele kasneje. Na začetku so se razstavljale samo siamke s tjulnjastimi oznakami, kasneje pa so se razvile tudi druge barvne kombinacije. Danes poznamo siamske mačke v številnih različnih barvah kožuha in vzorcih.

Temperament

Siamska mačka ima vsekakor izredno izrazit temperament. To je neverjetno inteligentna mačka, ki pa slovi tudi po svoji muhavosti – lahko je izredno prijazna in družabna, lahko pa je tudi nekoliko zadržana in zamerljiva. Nase bo opozorila z glasnim oglašanjem in vam bo nenehno za petami. To je mačka, ki se izredno močno naveže na skrbnika, zaradi česar ji nekateri pripisujejo pasje lastnosti. Na splošno pa je gotovo to, da vam s siamko v hiši nikoli ne bo dolgčas. Njihova igrivost in družabnost jih odlikuje kot odlične družinske mačke, ki pa potrebujejo kar nekaj človeške pozornosti.

Viri:
catster.com
petfinder.com
catchannel.com
petmd.com
catsofaustralia.com
animalplanet.com