Se moji muci pretepata ali igrata?

Igra je pomemben del mačjega življenja. V mladosti muce v leglu skozi igro razvijajo svoje lovske spretnosti, se učijo telesne govorice in komunikacije ter se obenem navajajo na samostojno življenje. Način igre se navadno skozi staranje muce spreminja, a želja po igri kljub temu ostane.

Mnoge muce v odraslem obdobju ohranijo otroško željo po igri zato ravsanje in divjanje po hiši nista nič nenavadnega. A skrbniki več muc v gospodinjstvu se ob takšni grobosti lahko počutijo zgroženi. Je to res samo igra, oziroma kje je meja med nedolžnim nagajanjem in resnim pretepom?

Igra

Igra med mačkami in celo med mladički je pogosto videti bolj groba kot bi si želeli. Ob opazovanju malih kepic, ki se kotalijo ena preko druge se nam mačja igra zdi srčkana. A, ko te kepice odrastejo v velike mačke in mačkone se naše mnenje slej ko prej spremeni. Žal ne moremo pričakovati, da bi se naše muce igrale in ravsale z nežnostjo in obzirnostjo. Tisti bolj sveži mačji skrbniki si zato kaj hitro narobe razlagajo mačjo interakcijo in zamenjajo igro z agresijo.

Muce med katerimi prevladuje napetost in agresija ali se še ne poznajo dovolj dobro se skorajda zagotovo ne bodo pričele igrati drug z drugo. Če opazite muci, ki sta navadno negativno nastrojeni v dvoboju to zagotovo ni nedolžen, prijateljski pretep in potrebna bo intervencija preden se ena od njiju resno poškoduje. A pozor! Pri vmešavanju v mačje zadeve bodimo še posebej previdni, saj sta muci polni adrenalina zelo nepredvidljivi. Obenem pa lahko dogajanje še bolj zaostrimo, če damo eni od muc občutek manjvrednosti.

Muci, ki se še ne poznata ali se ne razumeta, potrebujeta čas in našo pomoč pri preoblikovanju njihovih vedenjskih vzorcev. Njun odnos se bo, če bomo pri tem uspešni, namreč zelo počasi preoblikoval iz agresije v prijateljstvo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Viri:
www.catbehaviorassociates.com
cats.lovetoknow.com