S klikerjem do hitrega in učinkovitega učenja mačk

Čeprav so mačke priljubljeneS klikerjem do hitrega in učinkovitega učenja mačk 1 družabnice, še vedno veljajo za neučljive. Poleg tega šolanja, kot ga poznamo pri psih niti ne potrebujejo, ali pa postanejo one tiste, ki uspešno šolajo nas. Učenje s klikerjem pa niti malo ni podobno suhoparnemu izpolnjevanju povelj in ukazov. Je način komunikacije in pomemben gradnik odnosa med vami in vašo kosmatinko. Mačkam, ki živijo v omejenih in varnih prostorih naših stanovanj pa nudi tudi dragoceno duševno in telesno stimulacijo ter tako bogati njihova življenja.

Kaj je učenje s klikerjem?

Je preprosta in zabavna metoda za oblikovanje vedenja, pri čemer uporabljamo pripomoček (kliker) in nagrade (priboljške). Temelji na klasičnem in vedenjskem pogojevanju oz. zelo poenostavljeno povedano na ustvarjanju asociacij. Vsaka žival namreč teži k ponavljanju tistih vedenj, ki ji prinašajo korist. Kaznovanja, ki pri učenju mačk nikakor ne pride v poštev, pa ta metoda sploh ne pozna.

Kliker je pripomoček, majhna plastična škatlica v kateri je pritrjena kovinska ploščica. Ko nanjo pritisnete, nastane značilen kratek »klik« zvok. S tem zvokom označite vedenje, ki ga želite utrditi, podobno kot bi izrekli pohvalo »priden«, »bravo«, »super«. Ker je biti z besedami natančen in dosleden precej težko, njihovo vlogo prevzame preprost »klik«. Uporabo klikerja lahko primerjamo s sprožilcem na kameri, ki ga pritisnemo v hipu, ko vidimo točno tisto »sliko«, ki jo želimo kasneje občudovati na fotografiji. Prednost prepoznavnega zvoka klikerja je tudi v tem, da je za razliko od vašega glasu popolnoma ločen od okolice in ga ne uporabljate v noben drug namen. Poleg naštetega je zvok vedno enak in ni odvisen od vašega razpoloženja, zato hitro postane samostojna in jasna oblika komunikacije med vami in vašo mačko.

Vsakemu kliku sledi tudi nagrada, ki služi kot pozitivno utrjevalo vedenja. Vsi vemo, da se mačke nekoliko razlikujejo od psov, ki se običajno zadovoljivo že z božanjem, metom žogice ali suhimi briketi. Ko želite nagraditi mačko, se znajdete pred pravim pravcatim izzivom. Da bo učenje s klikerjem uspešno, je zelo pomembno, da se oborožite z nečim zares slastnim, za kar se bo mački zdelo vredno potruditi. Gurmanke bodo morda navdušene nad grižljaji surovega ali kuhanega mesa, jeter, želodčki, sušenimi ribicami, različnimi pastami, kozjim mlekom, hrustljavimi blazinicami polnjenimi z mačjo meto ali čim podobnim. Ne obupajte prehitro, poskusite z različnimi priboljški. Ko najdete tiste najljubše, jih uporabljate samo za nagrajevanje s klikerjem. Občasno jih je dobro tudi zamenjati, da se jih muca ne naveliča.

(((ZANAROCNIKE)))

Prvi koraki – privajanje na kliker in dotik tarče

Proces navajanja je ključnega pomena in ga boste opravljali samo enkrat, zato ga ne preskočite. Izberite čas, ko je mačka nekoliko lačna. Pripravite si slastne priboljške, ki naj bodo v velikosti majhnih grižljajev in seveda kliker ter se udobno namestite nekam, kjer se z mačko pogosto ukvarjate oz. družite (kavč, preproga v dnevni sobi, kuhinja …). Ne da bi od muce karkoli zahtevali, pritisnite na kliker in ponudite nagrado. Priboljšek lahko ponudite na kakršen koli način želite, z dlani, iz posodice, s krožnička, iz tube ali ga samo vržete na tla. Sproščeno počakajte, da mačka poje priboljšek in medtem ne počnite ničesar. Vajo lahko ponovite v več kratkih intervalih, dokler niste prepričani, da muca povezuje zvok klikerja s priboljški. Nekatere muce za to potrebujejo le nekaj minut, nekatere morda en teden, pravila ni. Ko povezavo osvojijo in vedo, da zvok napoveduje nagrado, poskusite s preprosto vajo dotika tarče.

Tarča je lahko lesena palčka, svinčnik, ročaj kuhalnice, vaš prst ali karkoli podobnega. Primite tarčo in jo približajte zvedavi kosmatinki. Najverjetneje jo bo povohala in se je dotaknila s smrčkom. Točno takrat kliknite, nato odmaknite tarčo in ponudite priboljšek. Ko mačka priboljšek poje, ji tarčo spet pokažite, počakajte na dotik, kliknite in nagradite ter vajo nekajkrat ponovite. S klikerjem vsakokrat označite dejanje, za katerega je mačka nagrajena s hrano. Tako točno ve katero vedenje ji bo prineslo nagrado in ga bo hitro začela ponujati sama od sebe. Že po nekaj vajah se bo zavzeto približevala tarči in jo morda celo poskušala udariti s tačko. Težavnost vaje stopnjujete tako, da razdaljo do tarče počasi povečujete, premikate tarčo naprej in nazaj, naj ji muca sledi z enega stola na drugega, ali se povzpne na zadnje noge.

Učenje ne pozna omejitev

S pomočjo klikerja lahko krepite in mačko naučite najrazličnejših vedenj. Ta so lahko povsem naravna, in jih mačke pogosto počno, na primer sedejo, mijavkajo, skočijo v naročje in podobno. Na takšna vedenja lahko preprosto počakamo, da se zgodijo, jih takrat označimo in nagradimo. Najbolje je, da imate kliker ter priboljške vedno na dosegu rok (v žepu) in po potrebi po njih hitro posežete. Tako lahko muci kadarkoli poveste katero njeno vedenje odobravate in ga želite spodbuditi. Ugotovili boste, da za učinkovito učenje s klikerjem ne potrebujete posebej odmerjenega časa ali ponavljanja »šolskih vaj«, ki tudi mucam ni pisano na kožo.

Mačko pa lahko naučimo tudi vedenj, ki jih sama od sebe ne bi počela, na primer skočila skozi obroč, izvabila zvok iz zvončka, prižgala luč, in podobno. Svet trikov je neskončen, zabaven in hkrati tudi poučen saj skozenj spoznavate kako mačke razmišljajo in krepite njihove umske sposobnosti.

Korak za korakom

S klikom vedno označimo tisto vedenje, ki ga želimo spodbuditi. Kadar končnega cilja ni mogoče doseči v enem koraku, vedenje oblikujete postopoma. To pomeni, da nagradite vsak, še celo najmanjši korak, ki k želenemu vedenju vodi. Sprva boste nagradili že samo približevanje določenemu predmetu ali položaju, nato bežen poskus interakcije z njim, kasneje morda dotik in druge faze, ki so odvisne od cilja. Skladno z napredkom lahko povečujete zahtevnost in spregledate slabše odzive ter nagrajujete čedalje boljše, sčasoma pa samo tiste najboljše.

Ko muca določeno vedenje samostojno ponuja, mu lahko dodate tudi povelje, ki bo delovalo kot dražljaj s katerim boste vedenje sprožili. Povelje je beseda ali znamenje z roko, dodate pa ga lahko šele takrat, ko mačka vedenje opravlja brez napake. Izgovorite oz. nakažete ga tik preden mucka vedenje ponudi oz. medtem, ko še traja. Za dosego končnega cilja, da bo povelje povezala z določenim vedenjem, bo seveda potrebovala kar nekaj ponovitev.

Koristni napotki

  • Če se mačka na začetku boji zvoka klikerja, klikajte v žepu, tako bo zvok tišji.
  • Ob želenem vedenju vedno kliknite samo enkrat. Zaporedni kliki bodo mačko zmedli.
  • Čas in doslednost igrata pomembno vlogo. Kliknite točno v trenutku, ko pride do želenega vedenja. Manj zgrešite, če kliknete prekmalu kot prepozno, saj lahko vedenje v nadaljevanju še vedno oblikujete. Če ste vedenje zamudili, raje ne kliknite, saj s prepoznim označevanjem spodbudite napačno vedenje.
  • Vadba naj bo vedno kratka, nekaj minut naenkrat je več kot dovolj. Z učenjem končajte dokler je mačka še zainteresirana, tako bo z veseljem sodelovala tudi naslednjič.
  • Mačke nikoli ne kaznujte za neželeno vedenje, temveč jo preusmerite k želenemu, ki ga nagradite.
  • Mačke nikoli ne silite v določen položaj ali situacijo, osredotočite se na to, da jo v položaj zvabite. Njeno vedenje naj bo vedno prostovoljno.
  • Vedenja, ki jih boste potrjevali, bo mačka počela pogosteje. Pazite, da ne boste potrjevali vedenj, ki jih v resnici ne želite (odpiranje vrat, oglašanje, prosjačenje …)

Uporabna vrednost učenja s klikerjem

Nobene potrebe ni, da vaša mačka postane zgolj rekvizit s katerim natančno izpopolnjujete cirkuško predstavo. Trikci so seveda zabavna ter popolnoma dobrodošla popestritev, a učenje s klikerjem je veliko več kot to. Z mačko osvojite nov skupni jezik, ki  postane most med različnima svetoma, z njim pa lahko olajšate življenje tako sebi kot tudi mački.

Če bi želeli našteti, kaj vse lahko mačko naučite, seznama verjetno ne bi nikoli zaključili. A skrbniki največkrat pozabimo na tiste čisto vsakdanje reči in opravila. Uporabite kliker, da mački »razložite« katera mesta so primerna za praskanje in plezanje. Lahko jo pripravite do tega, da pride izpod postelje, ali da se uleže v transportno kletko. Iz mačke lahko na prijazen in nevsiljiv način izvabite vedenja, s katerimi postane umsko in fizično aktivnejša. S pomočjo klikerja lahko mački približate igro brez grizenja in praskanja, jo privadite na negovanje, krajšanje krempljev in jo celo naučite hoje na oprsnici. S spodbujanjem pozitivnih medsebojnih stikov lahko olajšate združevanje nepoznanih mačk, ali izboljšate odnose tistih, ki se med sabo ne razumejo najbolje. Preprečujete lahko celo medsebojno agresijo ter marsikatera druga neželena vedenja. Presenečeni boste kako hitro se z opisano metodo učenja pokažejo prvi rezultati

Prijetno sožitje

Učenje s klikerjem vam omogoča, da s svojo ljubljenko na prijazen način spletete še močnejšo vez. Mačke pri tem občutijo večji nadzor nad svojim življenjskim okoljem, vselej pa imajo možnost izbire vedenja, kar je zanje neprecenljivo. Mačke, ki se dobro počutijo v svojem okolju bodo samozavestne, zdrave, sproščene, aktivne in ne bodo nagnjene k neželenim vedenjem. Brez izjeme so zelo dojemljiva bitja in hitro spoznajo, da so za ponujanje želenih vedenj nagrajene, medtem, ko neželena vedenja ne prinašajo ničesar, življenje z njimi pa postane še prijetnejše.

Simona Strle

Viri:
http://www.clickertraining.com/node/23
http://www.paws.org/assets/Uploads/reference-library/Cat-Clicker-Training.pdf
http://www.catbehaviorassociates.com/clicker-training/
http://www.catster.com/cat-behavior/clicker-training-for-cats
Zahariaš Karmen: To priden!, 2. izdaja. Samozaložba. Ljubljana, september 2005

Simona Strle