Razkrivamo: Ali mačke razumejo naša čustva?

Ste se kdaj spraševali, ali mačke razumejo naša čustva? Vajeni smo, da je značaj mačk velikokrat zadržan in precej bolj distanciran od denimo psa. Medtem, ko se naš kuža pogosto veseli in je poskočen, ko nas opazi, naše mačje kosmatinke iz udobnega ležišča le ravnodušno spremljajo naše početje. Tako se nam pogosto zdi, da so naše mačke le prisrčne koristoljubke, ki se zavedajo moči svoje ljubkosti.

A dejstvo, da so mačji možgani biološko bolj podobni človeškim kot pasjim, lahko preobrne prejšnjo predpostavko na glavo. Mačke imajo v možganih enaka področja, ki so odgovorna za zaznavanje čustva, kakor ljudje. Ali to pomeni, da so lahko tudi mače brezpogojni empati in imajo človeške sposobnosti zaznavanja?

Ali mačke znajo razbrati naša čustva?

Mačji odgovori na grožnjo, kot so praskanje, pihanje in glasno mijavkanje so evolucijsko pogojeni, kot je tudi zadovoljno in veselo predenje. Vendar smo lastniki lahko veliko krat razočarani, če naša mačka ne kaže znakov veselja v pričo nas. 

Če se vam zdi vaša mačka ravnodušna, se pa verjetno precej motite. Različne študije so pokazale, da mače znajo brati našo obrazno mimiko in emocionalne geste; najbolj se odzivajo na naš vesel obraz in nasmeh. Mačke, ki so bile vključene v eno od raziskav so se večkrat vračale k nasmejanim latnikom in se z njimi tudi več krat pocrkljale.

Ali to pomeni, da so mačke empatične?

Morda bi lahko bile, saj še vedno pravzaprav ne znamo potrditi zakaj mačke predejo, vendar pa je odgovor morda vseeno malce razočaranje. Mačke so se prepoznavanje človeške mimike v prvi vrsti naučile zaradi lastne koristi in ne zaradi globokega zaznavanja naših čustev. Mačke naš nasmešek asociirajo največkrat z hrano. Vedo, da naša dobra volja pomeni tudi, da smo bolj pri volji, da bi jim ponudili kak priboljšek več.

Mačke so behavioristi, hitro se priučijo človeške mimike, zato je pomembno, da med interakcijo z mačko uporabljamo enake gibe, kretnje ter tudi besede, saj bo tako mačka točno vedela, kaj ji želimo sporočiti in bo tudi raje pristopila ter nam svoje želje nakazala. Tako tudi preprečimo, da bi bila mačka razburjena zaradi naših mešanih signalizacij. Vedno je pomembno, da mački sledimo pri njenih reakcijah in naše odzive gradimo okoli tega.

Če so mačke sposobne globokega emocionalnega zaznavanja, zaenkrat ni še popolnoma znano in na to bo najbrž potrebno počakati še nekaj časa. Sama podobnost s človeškim emocionalnim zaznavanjem je še zaenkrat bolj ali manj uganka. Je pa res, da jim veliko krat ne pripišemo zadostnih zaslug; tudi mačke znajo biti opora in dobra družba človeku, kar pa največkrat pripišemo le psom.

Melani Kolbl

VIRI

www.bbc.com