Prostoživeče mačke

KAKO SE JE ZAČELO?

Domača mačka izvira iz afriške divje mačke (Felis silvestris lybica), ne iz evropske divje mačke (Felis silvestris silvestris), ki živi pri nas v gozdovih. Divja mačka se raje drži odmaknjeno od urbanega okolja in se od domače mačke razlikuje tudi po videzu. Največjo ogroženost za genetsko čistost vrste divje mačke predstavlja parjenje z razpuščenimi domačimi mačkami, zato je še toliko bolj pomembna sterilizacija oziroma kastracija domačih mačk. Divjo mačko ločimo od domače po širši glavi, kratkem gobcu in velikih očeh. Rep je debel in kratek s tremi do petimi temnimi kolobarji, vrh repa je običajno črn. Kožuh je rjav ali sivkast s temnimi prečnimi progami.

Udomačitev mačke sega že 10.000 let nazaj na področje Srednjega vzhoda v obdobju razvoja kmetijstva in hrambe žita. V času staroegipčanske kulture se je začela selekcija mačk glede na temperament in videz (pasemska vzreja se začne v 19. stoletju) – tu so imele mačke poseben status in versko vlogo. Pozneje so jo Rimljani prinesli v Evropo. Proces »udomačitve« oziroma prilagoditve mačke pred 4000 leti je bil biološki (naravna selekcija, geografska, reproduktivna in karakterna izoliranost) in kulturni (lastništvo in vzreja iz socialno ekonomskih razlogov).

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Eva Vrčkovnik

VIRI:
Sparkes, A. H., Bessant, C., Cope, K. et al. ISFM Guidelines on Population Management and Welfare of Unowned Domestic Cats (Felis catus). Journal of Feline Medicine and Surgery 2013; 15: 811–817.
Kos, I., Čarga, D. Predstavitev bobra (castor fiber), navadne veverice (sciurus vulgaris), dihurja (mustela putorius), male podlasice (mustela nivalis), vidre (lutra lutra) in divje mačke (felis silvestris), ter možnosti ukrepov za preprečitev škode na premoženju.
www.mop.gov.si
Beaver, B. V. Feline behavior: a guide for veterinarians. Elsevier Science 2003.
http://zavetisce-ljubljana.si
http://animals-matter.com
Levy, J. K., Crawford, P. C. Humane strategies for controlling feral cat populations.AVMA 2004; Vol 225, No. 9: 1354–1360.
Zavod Mačja hiš Prostoživeče mačke. Celje: Zbirka Mačje hiše, 2016.
www.vpt.si
www.pisrs.si