Primeren čas za oddajo mladih muck

Skupaj s pomladjo se je začela tudi sezona novihprimeren-cas-za-oddajo-mladih-muck mačjih mladičkov. Žal pa v oglasih vse prepogosto zasledimo podatek, da lastniki legel niso pravilno ozaveščeni o primernem času za odhod majhnih kepic v nove domove. Zelo znan je podatek, da se pasji mladički lahko v nov dom odpravijo že okoli 8. tedna, zato tako pogosto oddajajo tudi mačje mladiče, ki pa kljub svoji ljubkosti žal pred 12. tednom niso primerni za nov dom. Čeprav si mi svojega mucka želimo čim prej in je čim hitrejša oddaja ponavadi tudi v interesu imetnika legla, pa moramo pri tem žal upoštevati predvsem mačje želje in življenjski cikel. To ureja tudi Zakon o zaščiti živali, da pa bi ta zakon boje razumeli, je nujno potrebno poznati mačje življenje pred 12. tednom.

Obdobje nege in dojenja

To obdobje traja nekje do 4. tedna. V tem obdobju se male kepice še prehranjujejo z materinim mlekom. Ne samo da z materinim mlekom pridobijo vsa potrebna hranila za zdravo rast in razvoj, mleko jim nudi tudi ustrezno zaščito pred boleznimi, v času, ko se njihov imunski sistem še gradi. Prav tako jim mama v tem času z lizanjem pomaga odpreti oči in regulirati izločanje, njena toplota pa mucke greje v času, ko njihovo telo še ni sposobno samo regulirati toplote.

Odstranitev mladičev v tem obdobju je lahko življenjsko nevarna tako za mladičke kot tudi za mamo. Če najdemo mladiča v temu obdobju, se, preden ga odnesemo domov, sprva do dobra prepričajmo, da mama mačka ne skrbi zanj. Če se odločimo sami poskrbeti za male kepice, jim priskrbimo grelno odejo in mačje mleko v prahu (nikakor ne kravje). Oboje se dobi v bolje založenih trgovinah za živali.

Obdobje odstavitve in socializacije

To obdobje traja nekje me d 4. in 8. do 10. tednom starosti. Gre za obdobje, ko mladi mucki začnejo posnemati svojo mamo v vsem kar počne. Počasi začnejo jesti tršo hrano, kar se prav tako naučijo od mačje mame. Prav tako je to obdobje, ko se naučijo regulirati izločanje in pravzaprav vsega, kar mačke počnejo v prihodnjih letih svojega življenja.  Učenje, socializacija in posnemanje traja nekje do 12. ali celo do 16. tedna starosti, šele na to je mali mucek zares pripravljen za odhod v nov dom.

Prepogosto se zgodi, da ljudje mislijo, da je mucek neodvisen, ko popolnoma preklopi  na tršo hrano (nekje okoli 8. tedna), žal pa ne pomislijo, da procesi učenja in socializacije trajajo dlje. Pri mačkah, ki so bile oddane pred 12. tednom, pogosto zasledimo nepopravljive psihične in vedenjske probleme. Po navadi takšne mačke v svoje življenje niso pripravljene sprejeti mačje ali pasje družbe, prav tako lahko imajo probleme z navajanjem na mačje stranišče ter hranjenjem in pitjem iz svoje posodice.

Imetnik legla je dolžan mlade mucke tudi večkrat razglistiti in cepiti. Prvo cepljenje se začne med 6. in 8. tednom, zadnje nekje v 16. tednu. Če imetnik legla te dolžnosti ni pripravljen sprejeti, vam srčno odsvetujemo nakup ali posvojitev mladiča iz njegovega legla, saj se zaradi tega lahko že kmalu začnejo različna bolezenska stanja in obolenja.

Dejstvo je, da je leglo mladih muck ogromna odgovornost, tako finančna, kot tudi časovna in če je niste pripravljeni sprejeti v popolnosti, raje sterilizirajte in kastrirajte svoje mačje prijatelje.

 

Živa Zelič

Viri:
www.uradni-list.si
www.catworld.com.
pets.thenest.com
www.pets4homes.co.uk