Predstavitev pasme: Lykoi mačka

Lykoi-2Lykoi mačka je na videz verjetno ena izmed najbolj nenavadnih pasem mačk, ki človeka nemudoma začara s svojim prodornim pogledom in mršavo dlako. Ime lykoi mačka v grobem prevodu iz grščine pomeni volčja mačka, kar zagotovo najbolje opiše njen videz, ki marsikoga spominja na volkodlaka. Gre za povsem novo pasmo, ki je nastala v Združenih državah Amerike, zato, razen vzrediteljice v Franciji, znotraj Evrope ostaja izredno redka, razmeroma redka pa je tudi v svoji domovini.

Zgodovina

Lykoi mačka je nastala kot posledica naravne genske mutacije pri ameriški kratkodlaki domači mački. Čeprav gre za redko mutacijo, je zabeleženih več različnih primerov, kjer se je pojavila, vendar pa ni znano, da bi pred tem kdorkoli poskusil z nadaljnjo vzrejo. Prvi lykoi mački, ki sta ju parila zakonca Gobble, ki sta prva začela z vzrejo te pasme, prihajata iz dveh različnih legel v ZDA. Prvo leglo teh nenavadnih muckov je zasledila Patti Thomas julija 2010. Mladički so se skotili črni kratkodlaki mački. Prva predvidevanja so nakazovala na to, da gre za mutacijo gena, ki ga najdemo tudi pri sfingi in devon reksu, vendar pa so DNK testiranja pokazala, da gre za povsem drugačno mutacijo, kakršne ni pri nobeni drugi priznani pasmi. Zakonca Johhny in Brittney Gobble sta nemudoma pokazala navdušenje nad mladičkoma (bratcem in sestrico) ter ju, skupaj z njuno materjo, posvojila. Kmalu zatem, septembra istega leta, sta naletela na še eno leglo dveh muck z enako gensko mutacijo. Prav ta drugi par smatrata za ogromen blagoslov, saj jima je omogočil, da z bolj raznolikim genskim skladom začneta z vzrejo muck s tem nenavadnim izgledom. (((ZANAROCNIKE)))

Johnny Gobble, dr. vet. med., je pred začetkom vzrejnega programa opravil številne preiskave in testiranja, da bi z gotovostjo potrdil, da resnično gre za naravno gensko mutacijo in da nenavaden videz dlake ni povezan z morebitno boleznijo. Najprej so opravili testiranja za nalezljive bolezni, nato pa še več DNK preiskav, ki so ovrgle teorijo, da mucki nosijo sfingin ali devon reksov gen za plešavost. Sledile so še DNK preiskave za genetske bolezni, barvo in krvno skupino. Na Univerzi v Tennesseeju so dermatologi mladičke pregledali za morebitne kožne anomalije in tudi po opravljeni biopsiji kože niso našli nobenega vzroka za nenavaden kožuh muckov. Odkrili so, da nekaterim lasnim mešičkom manjkajo potrebne snovi za tvorjenje dlake (zaradi česar lykoi nima podlanke), obenem pa so ugotovili, da tudi mešički, ki so sposobni proizvajati dlako, nimajo pravega razmerja potrebnih snovi za ohranjanje odlakanosti, zaradi česar lahko lykoi mačka ob menjavi dlake začasno postane tudi popolnoma gola. Kardiologi so nato opravili še preiskave srca. Končne ugotovitve so bile, da gre za popolnoma zdrave mačke in da nenavadni vzorec dlake ni povezan z nobeno boleznijo ali motnjo. Potrjeno je bilo, da gre za pravo naravno gensko mutacijo in tako se je leta 2011 začel vzrejni program. 14. septembra istega leta so na svet primijavkali prvi mladički, ki so bili potomci dveh mačk z lykoi genom.

lykoi-macka-1Na podlagi prvega para staršev je bil napisan tudi standard, v želji, da bi s časom in nadaljnjo vzrejo kar najbolj ohranili naraven videz mačke. Vzreditelja sta opazila, da imajo črno obarvani mucki bolj izrazit volčji vzorec dlake, zato se osredotočata predvsem na vzrejo črnih mačk z lykoi genom. Ker izvirajo iz črne domače kratkodlake mačke (in ne obstaja nikakršen dokaz, da bi bila v vzrejo kdaj vpletena kakšna pasemska mačka), vztrajata izključno na križanju s črnimi domačimi mačkami. Na ta način se širi genetski sklad, ki zagotavlja, do so mladički bolj zdravi. Občasno se v kakšnem leglu skotijo tudi drugače obarvani mladički, ki ne ustrezajo standardu pasme. Ti mladički so sterilizirani oziroma kastrirani in oddani v dobre domove.

Čeprav je prvotna vzreja potekala izključno pri zakoncih Gobble v Tennesseeju, sta tekom let za nadaljnjo vzrejo namestila več mladičev širom ZDA, v Kanado in celo Francijo. Pri vzreji sodelujeta tudi dva strokovnjaka za genetiko, ki poskušata odkriti več o izvoru tega nenavadnega gena.

Zaenkrat pri lykoi mački niso odkrili nobenih genetskih bolezni oziroma zdravstvenih težav, ker pa gre za naravno mutacijo ameriške kratkodlake mačke, bi lahko lykoi podedovala morebitne zdravstvene težave, ki jih najdemo pri običajnih domačih mačkah.

Lykoi mačka je bila leta 2012 prepoznana s strani TICE, največjega svetovnega registra pasemskih mačk. Nadaljnji cilj je povečanje števila pripadnikov lykoi pasme, da bodo lahko začele sodelovati – in zmagovati – na državnih in mednarodnih razstavah pasemskih mačk. Zakonca Gobble predvidevata, da jima bo to uspelo do leta 2016.

lykoi-macka-2Videz

Ko pogledate lykoi mački neposredno v oči, vas preplavi nenavaden občutek, kot bi zrli v oči volkodlaka. Njen prodoren pogled pričarajo svetle, temno obrobljene oči. To je resnično posebna pasma, ki je lahko delno ali celo popolnoma neodlakana, brez podlanke. Dlaka lykoi mačke je, zahvaljujoč recesivnemu genu, popolnoma unikatna. Tovrstnega vzorca dlake nima nobena druga pasma mačk na svetu. Skotijo se popolnoma enobarvne (največkrat črne), pri približno tretjem mesecu pa jim začne dlaka izpadati. Do petega meseca muckom izpade skoraj vsa prvotna dlaka, nova dlaka pa je v dveh barvah: posamezne črne in posamezne bele dlake so enakomerno pomešane. Temu barvnemu vzorcu, ki je pogostejši pri psih in konjih, pravimo roan. Na videz je dlaka groba, vendar pa na otip mehka. Delna ali popolna neodlakanost na obraznem delu (po bradi, licih, smrčku in okrog oči) daje videz maske. V določenih delih leta (ob menjavi dlake) je lahko lykoi mačka tudi skoraj popolnoma gola, vendar kratka do srednje dolga dlaka zraste nazaj.

Številni zaradi njene nenavadne odlakanosti sklepajo, da je lykoi mačka hipoalergena. To ne drži. To je močno odvisno od tega, kaj vam povzroča alergije – dlaka, slina ali prhljaj. Nekateri ljudje, ki so zelo alergični na mačke z veliko dlake (kot je na primer perzijka), lahko bolje prenašajo lykoi, medtem ko drugi tudi ob tej mački občutijo blažje simptome. Kot pri vsaki pasmi (tudi tistih, ki se smatrajo za hipoalergene), se tudi v tem primeru priporoča, da alergik pred posvojitvijo z mačko preživi nekaj časa.

lykoi-volcja-mackaTemperament

Karakter lykoi mačke lahko primerjamo s temperamentom lovskega psa. To so izredno vdane, visoko inteligentne in z vonjem zelo motivirane mačke. Odlično se zavedajo vsega, kar se dogaja okrog njih in so izredno aktivne. Čeprav lykoi obožuje pozornost, načeloma razume, če nimate časa in se bo znala zabavati tudi sama, dokler boste dovolj blizu, da vas bo lahko opazovala. Rada je vključena v dogajanje in je odlična družinska mačka, ki se bo dobro razumela tudi z drugimi štirinožnimi družinskimi člani.

V tem trenutku mladički lykoi mačke niso na voljo. Vzreditelji se trudijo, da bi povečali genski sklad in s tem ustvarili gensko raznoliko in zdravo pasmo. Mladički bodo predvidoma redno na voljo leta 2016.

Več o pasmi si lahko preberete na http://www.lykoicat.com/ in http://lykoicats.eu.

Maja Kalaš

Objavljeno v enajsti številki revije Mucek