Predstavitev pasme: Korniš reks (Cornish Rex)

kornis-reks-2Postava hrta, jajčna glava, ogromna ušesa in valovita dlaka – korniš reks mačka.

Pasma korniš reks je nastala z genetsko mutacijo v petdesetih letih prejšnjega stoletja v Cornwallu v Veliki Britaniji, kjer se je 21. julija 1950 v leglu navadnih kmečkih mačk skotil mucek krem barve, lepe postave in z valovito dlako. Kallibunker, kot so mačkona poimenovali, je postal začetnik pasme korniš reks. Po nasvetu genetikov je lastnica Nina Ennismore naredila povratno paritev, Kallibunker je bil parjen s svojo mamo Sereno. Dva od treh mladičkov sta bila prav tako valovito odlakana kot oče, in eden od njiju, Poldhu, je poleg Kallibunkerja temelj vzreje korniš reksov. (((ZANAROCNIKE)))

Gen za valovito dlako se deduje recesivno, kar pomeni, da ga morata imeti oba starša, da jo imajo njuni mladički.

Leta 1956 je revija Life magazine objavila članek o novi pasmi mačk, ki je požel precej zanimanja po vsem svetu. Tako se je leta 1957 začela načrtna vzreja korniš reksov zunaj Velike Britanije z uvozom samičke Lamorna Cove, ki je bila breja s svojim očetom Poldhujem. V naslednjih letih so z načrtno vzrejo povečevali genetski pol pasme, za vzrejo pa so uporabljali predvsem siamske mačke, od koder so pridobili prepoznaven videz, pa tudi ruske modre, ameriške kratkodlake, britanske kratkodlake in havana brown mačke.

kornis-reks-3Najzanimivješa in najprepoznavnejša značilnost na korniš reksih je prav gotovo valovita dlaka. Krovne dlake nimajo, zelo kratka podlanka pa je priležena telesu ter je na otip zelo mehka in žametna. Valovita dlaka se nadaljuje tudi na dolgem repu, prav tako so valovite tudi brčice in trepalnice.

Poleg dlake je pasma prepoznavna po jajčni obliki glave z visokimi ličnicami in ogromnimi pokončnimi ušesi. Mnogi obliko telesa primerjajo s postavo elegantnih hrtov z usločeno hrbtno linijo, ozkim pasom in zelo dolgimi, tankimi, a vendar močnimi nogami. Čeprav elegantna in fina, je korniš reks mačka neverjetno mišičasta in energična.

Zaradi kratke in fine teksture dlake mnogi napačno verjamejo, da se korniš reks mačke ne misijo in so hipoalergene. Prav vse mačke stalno obnavljajo dlako, stara dlaka pa se menja z novo. V primerjavi z drugimi pasmami mačk se sicer misi zelo malo. Alergijo na mačjo dlako ne pozvroča sama dlaka, temveč proteini, ki jih mačke izločajo v slini in tudi s kožnimi žlezami.

kornis-reks-4Značajsko so korniš reksi klovni med mačjimi pasmami. Z neverjetno pozitivnim značajem, vesele in živahne, razpoložene za interakcijo in zelo ekstrovertirane ter inteligentne mačke, ki obdržijo otroško razigranost tudi v odrasli dobi. Korniš reksi obožujejo pozornost in družbo, ne marajo biti sami, zato je dobro, da imamo mačji par, ne nujno iste pasme. Mnogi korniš reksi tudi prinašajo igrače kot psi. So tihe mačke, pa vendar se rade pogovarjajo s svojimi ljudmi.

So srednje velike mačke, samice tehtajo od tri do štiri kilograme, samci pa so za odtenek težji in tehtajo od štiri do pet kilogramov. Obstajajo vse možne barve, od eno-, dvo- in tribarvnih, progastih z in brez bele do pointed (siamskih) vzorcev.

Od pogostejših bolezni se pri korniš reksih pojavlja hipertrofna kardiomiopatija (angl. HCM). Vestni vzreditelji svoje vzrejne mačke redno testirajo za to bolezen in v vzrejo vključijo le zdrave mačke.

Pri izbiri korniš reks mladička upoštevajte lastnosti, ki so za vas in vašo družino najpomembnejše ter se o tem dobro pogovorite z vzrediteljem, ki dobro pozna svoje mladičke in vam lahko najboljše svetuje pri izbiri vašega novega družinskega člana. Mladički dobrih vzrediteljev po navadi zapustijo leglo po 15. tednu starosti, do takrat pa morajo imeti opravljeni zaščitni cepljenji ter sterilizacijo oziroma kastracijo, so dobro socializirani in stabilni za novo okolje, vzreditelj pa je tudi po odhodu mladička vedno na voljo za nadaljnja vprašanja.

kornis-reks-1Zanimivosti:

Korniš reksi so najstarejša pasma od vseh reks pasem.

Pozitivne in vesele mačke, ki nikoli nimajo slabega dne.

Čeprav so po videzu zelo elegantne, so zelo mišičaste in energične.

Tina Testen

 

Objavljeno v deseti številki revije Mucek