Predstavitev pasme: domača mačka

domaca-macka-1V tokratni številki revije Mucek smo se odločili, da predstavimo mucko, ki jo gotovo vsi dobro poznate in ste jo srečali že ničkolikokrat v svojem življenju … Zagotovo vam je že kdaj prekrižala pot, ko ste se odpravili v službo ali šolo, morda pa ste jo celo prinesli domov iz zavetišča. Govorimo seveda o domači mački (Felis silvestris catus). Domača mačka ni pasma mačke, temveč poimenovanje za vrsto, v katero spadajo vse mačke – tako pasemske, kot nepasemske. In ker se po navadi osredotočimo na prve, bodo v tej številki predstavljene druge. (((ZANAROCNIKE)))

Zgodovina
Domača mačka se je razvila iz afriške divje mačke in je edini pravi udomačeni predstavnik iz družine Felidae. Do udomačitve divje mačke je prišlo pred približno štiri tisoč leti, v Evropo pa je domača mačka prišla približno 100 let pred našim štetjem. Odnos ljudi do mačk je bil v prvih fazah pred udomačitvijo zelo negativen, kasneje, ko pa so ugotovili, da mačke učinkovito iztrebljajo glodavce, pa se je med obema vrstama začela hitro spletati močna medsebojna vez. Udomačevanje naj bi se po arheoloških podatkih začelo v Egiptu, kjer je imela mačka status božanstva – ne le, da je bila v času svojega življenja cenjena in čaščena ljubljenka, enako skrbno in spoštljivo so z njo ravnali tudi po njeni smrti, saj so Egipčani mačke celo mumificirali in pokopavali. Po Rimski invaziji Egipta in z vzponom krščanstva je mačka sicer izgubila svoj božanski status, a je s tem postala domača ljubljenka, ki je po zaslugi Rimljanov pripotovala v Evropo. Danes domača mačka živi na vseh območjih, ki jih naseljuje človek. Od pasemske mačke se navadna domača mačka razlikuje po tem, da ne izvira iz nadzorovane vzreje in ni parjena po nikakršnem standardu. Parjenje je običajno prepuščeno bolj ali manj izbirčnemu izboru mačk samih in materi naravi, zato se navadne domače mačke med seboj tudi neznansko razlikujejo.

Videz
Večina domačih mačk tehta med 2,5 in 5 kilogramov, vendar pa lahko nekateri primerki (in pasme) dosežejo tudi do 11 kilogramov. Po videzu so si lahko kar precej različne, saj se lahko razlikujejo tako v velikosti in obliki telesa, ušes, obraza, repa in oči. Kožuh domače mačke je mutacija sivorjavega progastega (tabby) vzorca divje mačke, danes pa boste med navadnimi domačimi mačkami našli vse poznane barve in vzorce, od enobarvnih, do progastih, lisastih, vzorčastih in pikastih, pa tudi vse dolžine kožuha. In ravno to je tisti pravi čar navadne domače mačke – izbira je neskončna, zato lahko prav vsak ljubitelj mačke zase najde popolno predstavnico vrste že med tistimi ”čisto običajnimi” mačkami iz zavetišča.

domaca-macka-3Temperament
Tako kot v barvah in vzorcih kožuha, se domače mačke razlikujejo tudi v karakterju. Za vse pa velja eno: čeprav že tisočletja živijo v tesnem stiku s človekom, so le-te v marsičem še vedno podobne svojim divjim prednikom – samosvoje, ponosne, spretne lovke in plezalke, ki pa so tudi izredno socialne. Njihove sposobnosti so v največji meri prirojene, nagonske in ne priučene, vendar pa jih je povsem mogoče usmeriti v aktivnosti, ki nam ljudem predstavljajo bolj zaželeno mačje vedenje, kot sta na primer igra in uporaba mačjega praskalnika. Ker za domačo mačko ne moremo določiti standardnih karakternih lastnosti, se priporoča, da se vsak skrbnik z mucko, ki jo želi posvojiti, predhodno spozna in se pozanima o tistih najbolj izraženih lastnostih.

Kontrola populacije
Domača mačka doseže spolno zrelost med sedmim in dvanajstim mesecem starosti, na leto pa ima lahko od dva do pet legel, odvisno od bivanjskih razmer. V osnovi to pomeni, da lahko ena sama mačka v sedmih letih, skupaj s svojimi potomci, prispeva k rojstvu 420 tisoč mačk. Tudi to je eden izmed razlogov, da se slovenska zavetišča vsako leto spopadajo s tisoči zavrženih in nezaželenih mačjih mladičev.

Odgovorno lastništvo: kastracija in sterilizacija
Poleg več tisoč mladičev, ki se vsako leto znajdejo v slovenskih zavetiščih, pa v mestih pa živi še na tisoče prostoživečih, nikogaršnjih mačk – samo v Ljubljani je ta številka ocenjena na okrog deset tisoč. Skoraj devetdeset odstotkov prostoživečih mačk ne dočaka niti enega leta starosti – pa vendar je to leto odvisnosti od človeka, leto životarjenja, trpljenja, stradanja in tudi razmnoževanja.

domaca-macka-2Prvi ukrep proti rastočemu številu nezaželenih muck je seveda odgovorno lastništvo. To v prvi vrsti pomeni, da zelo dobro premislite ali ste pripravljeni na odgovornost, ki jo prinaša lastništvo mačke. Včasih se zdi, da se ljudje lažje odrečejo ”zastonjkarski” domači mački, ki so jo pobrali na cesti, kot pa pasemski mački – pa vendar za to ni kriv njen manj prilagojen temperament, njena bolj divja narava ali kakšen od izgovorov, ki jih navadno slišimo … To se zgodi predvsem zato, ker je bila ta odločitev sprejeta bistveno manj premišljeno kot odločitev za pasemsko mačko. Mačka ni par copat, ki jih lahko vrnete nazaj v trgovino ali zamenjate za par rokavic. Mačka, ne glede na njeno poreklo, bo z vami naslednjih 15 let vašega življenja, zato se prepričajte, da ste na to zares pripravljeni.

V drugi točki odgovorno lastništvo pomeni tudi, da svojo domačo mačko sterilizirate oziroma kastrirate in s tem preprečite neželena rojstva mladičev, ki bi nato končali na cesti ali v zavetiščih. Čeprav mnogi skrbniki najdejo tisoč in en razlog proti obema posegoma, pa bi moral samo ta prvi razlog ZA odločno poteptati vse ostale – to je najmanj kar lahko naredimo, da bi se mačkam na tem svetu bolje godilo.

Svoj delež k humanemu zmanjševanju populacije prispevajo tudi društva, ki s kastracijo in sterilizacijo prostoživečih mačk pomagajo, da v slovenska zavetišča vendarle prihaja manj mačjih mladičev.

Posvojite svojo!
In najpomembnejše kar lahko naredite, da pomagate rešiti problematiko nezaželenih mačk je, da jo preprosto posvojite! Mucka, ki jo boste domov pripeljali iz zavetišča morda res ne bo imela brezhibnega pedigreja, bo pa ravno tako crkljiva, ljubka, posebna in zanimiva kot katera koli druga mačka. Izmed vseh mladičkov, ki vsako leto pristanejo v prehodnih domovih za nezaželene, boste zagotovo našli prav tako, ki vam bo ukradla srce.

Maja Kalaš

Objavljeno v dvanajsti številki revije Mucek

1 Komentar

Comments are closed.