Pravljične mačke

Ah, pravljice! Običajno jih povezujemo z otroštvom, ko so nam brali pred spanjem. Ali pa smo slikanice s pravljicami listali sami in si ogledovali lepe ilustracije. V veliko pravljicah pa najdemo tudi mačke. In le kako bi taka lepa in skrivnostna bitja ne imela prostora v svetu pravljic? Prav tja tudi spadajo!

Eden najbolj znanih pravljičnih mačkov je zagotovo maček Muri. Njega poznamo po tem, da ga zjutraj zbudi zvonček v uri, da posteljo prezrači in da suknjo pokrtači, preden se odpravi na zajtrk, po zajtrku pa gre v Mačje mesto. Posebej znane so pesmice v izvedbi Nece Falk, ki jih nekateri, ki imamo že nekaj desetletij za seboj, še danes znamo na pamet. Pri Murijevih doživetjih se mu pridružijo tudi njegovi prijatelji. Najbolj poznamo muco Maco, ki še posebej rada spi. Muri jo v zgodbi povabi na kosilo, po kosilu pa gre Muri še na mačji stadion s prijateljem Mavom na nogometno tekmo. Po zanimivem dnevu Muri dolgo v noč o dogodkih v Mačjem mestu piše v Mačjo knjigo.

Dobro znana zelena knjiga s črnim mačkom na platnici pa ima tudi nadaljevanje z naslovom Mačji sejem. Tudi ta pravljica vsebuje pesmice, ki se lepo rimajo. V zgodbi se odvija čisto pravi mačji sejem, kamor so pripotovali mački z vsega sveta in tako napolnili vse hotele v Mačjem mestu. Na sejmu poskušajo najrazličnejše mačje dobrote. Tudi tukaj nastopata maček Muri in muca Maca. Ker je sejem tako posebna priložnost, gresta Muri in Maca zvečer na svečan sprejem, kjer vsi občudujejo muco Maco. Celo tako zelo jo občudujejo, da se mačkoni za njeno pozornost stepejo. Maca pa tega sploh ne opazi, saj se želi družiti le z Murijem. Ranjeni mački morajo k zdravniku, kjer dobijo zdravila in povoje na šapice in repe, od lepe medicinske sestre pa še poljubček, če so bili pridni. Na koncu se skregani mački pobotajo. Maček Muri in muca Maca nazdravita s kozarcem mleka.

Mačka Murija in Mačji sejem je napisal Kajetan Kovič. Jelka Reichman je ilustrirala prvo slikanico, Maša Kozjek pa drugo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Bačelić

Viri:
Ribičič, Josip. 1985. Črni muc vasuje. Po izdaji iz leta 1946. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Makarovič, Svetlana. 2008. Smetiščni muc in druge zgodbe. 1. ponatis. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Makarovič, Svetlana. 2011. Tacamuca. 3. natis. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Peroci, Ela. 2011. Muca Copatarica. 1. izdaja. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Kovič, Kajetan. 2005. Maček Muri. 14. ponatis. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Kovič, Kajetan. 1999. Mačji sejem. Ljubljana: Mladinska knjiga.