Praskanje in grizenje pohištva – kako ga preprečiti?

Skoraj vsak mačji skrbnik se je že srečal z uničenim kosom pohištva ali dvema. Praskanje je namreč eden izmed mačkinih najosnovnejših naravnih instinktov. Praskanja zato ne bomo poskušali preprečiti, temveč ga bomo poskušali pravilno usmeriti na način, ki bo prijazen tako do mačke kot do naše sedežne garniture.

Razumevanje tega vedenja je ključno, če ga želimo popraviti. Mačke s praskanjem označujejo svoj teritorij. Na stvareh puščajo vidne znake praskanja, pa tudi svoj vonj. Mačke imajo namreč na tačkah žleze, ki izločajo njihov lastni »parfum«, ki služi kot mačji podpis. Vaš uničen kavč je torej za mačko odlično opravljena naloga – kavč zdaj pripada njej in vsi v okolici vedo, da je temu tako. Drug razlog za praskanje je razgibavanje in telovadba. S praskanjem namreč mačka preteguje in krepi mišice prednjega dela telesa. Poleg mišic pa krepi in neguje tudi svoje kremplje, ki se s praskanjem očistijo in nabrusijo. Mačkam praskanje predstavlja tudi zabavo in sprostitev, pomaga jim premagati stres in pozabiti na vsakdanje mačje tegobe.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Ažman

Viri:
www.purrfectpost.com
www.catscratching.com
www.wikihow.com