Pomen mačk na Kitajskem

Ali se vam je kdaj porodilo vprašanje, če je kdo vzljubil mačke pred starimi Egipčani? O mucah v Egiptu smo slišali že veliko, koliko pa smo dejansko seznanjeni z njihovim pomenom in vrednostjo drugod po svetu, na primer na Kitajskem?

Kadar pogovor nanese na mačjo tematiko povezano s Kitajsko, se večina ljudi takoj ogorčeno zgrabi za glavo in reče: »Na Kitajskem vendar vse muce pristanejo na krožniku!« To prepričanje se je navsezadnje spreobrnilo v zelo znan stereotip o Kitajcih, toda lahko si mirne duše oddahnete, saj to ne drži. Do te splošno razširjenje obtožbe je prišlo zaradi težavne zgodovine Kitajske – Kitajci so namreč v določenem obdobju pretrpeli ogromno lakote, ki je vladala več neprekinjenih let in prisilila takratne prebivalce v dandanes nepredstavljive ukrepe, kar je na žalost pomenilo vključitev česarkoli v svoj siromašen obrok. Na srečo so se ta problematična leta zaključila in v današnjem času se bo ob takšnem predsodku zgrozil tudi vsak Kitajec, kajti muce so postale izjemno priljubljeni hišni ljubljenčki.

Določena preiskava je razkrila, da so ljudje na Kitajskem bili povezani z mačkami najmanj 5.300 let. Arheologi so namreč ugotovili, da je bila vas Quanhucun v provinci Shaanxi, vir hrane za mačke 5.300 let nazaj, saj so se mačke lahko prehranjevale z različnimi glodavci, ki so se gostili na pridelanem zrnju, katerega so gojili in skladiščili starodavni kitajski kmetje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Jasmina Žuran

Viri:
www.ancient-origins.net
immortalmountain.wordpress.com
www.thegreatcat.org