Pogovor z mačko

Če ste komu kadarkoli omenili, da se pogovarjate z vašo mačjo prijateljico ali pa vas je morda kdo zalotil pri pogovoru z njo, ste zagotovo občutili mešane občutke. Vam mačjeljubcem se morda to ne zdi nič spornega, nekdo drug pa vas lahko hitro označi za malce smešnega. Pa bi moral biti pogovor z mačko res tako sporen? Ali se mačke sploh hočejo pogovarjati z nami?

Sedaj si lahko oddahnete. Znanstveno dokazano je, da se mačke hočejo pogovarjati z nami. Zato bi bilo skrajno neprimerno, da se ne bi odzvali na njihova sporočila. Mačje mijavkanje ni namenjeno zgolj komunikaciji med mačkami.

Raziskave, ki so jih opravili, da bi razrešili to uganko so pokazale, da mačke hočejo komunicirat s človekom. Komunikacija je njihova vez z skrbnikom. Ugotovljeno pa je bilo tudi, da skrbniki mačk bolje razumejo svoje mačke, kot mačke neznancev.

Že stoletja se ljudje trudijo, da bi ugotovili, kaj razmišlja njihova kosmata prijateljica in kako bi se bolje zbližali z njo. Trudijo se razumeti vsa sporočila, ki jih pošilja njihova mačka. Pa si poglejmo nekaj primerov. Ko mačka prede, pomeni da je srečna. Vendar, to ne drži povsem. Pravilna razlaga je bolj zapletena. Mačka res prede, ko je srečna, vendar prede tudi ko je poškodovana in bolna. Sporoča vam, da hoče vzbuditi vašo pozornost in vas hoče imeti ob sebi. Želi si, da jo potolažite in ji pokažete skrb. Torej, če bi vaša mačka govorila, ko prede, bi najverjetneje zvenelo tako. »Moj človek, prosim ostani ob meni, nikamor ne odidi, ugotovi če je kaj narobe z mano in mi pomagaj!«.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Lidija Puš    

Viri:                 
iheartcats.com
nymag.com
www.thedodo.com