Pogovor: Saša Lendero

En hov med veliko mijav

Psi in mačke pravzaprav niso nič drugačni kot ljudje. No, kajpak, imajo rep in po štiri noge in ne le po dve. V marsičem drugem pa je obnašanje precej podobno. Eni se lasajo, drugi tudi zravsajo, tretji preprosto hodijo drug mimo drugega, četrti pa se, pomislite, tudi razumejo. Da pregovorni rek o nerazumevanju med psi in mačkami ne pomeni več tega, kar je nekoč, danes kaže precej primerov. Še vedno je seveda tudi obratno, ampak posploševati pa vseeno ne gre več. Marsikje namreč hov in mijav štirinožci živijo v sožitju.

Eno takšnih sožitij je tudi v domu Saše Lendero in Mihe Hercoga. Pri njih namreč tu in tam začeblja hov, večinoma pa je slišati mijav. V družini imajo pasjo ljubljenko Candy in nekaj muc.

Čeprav se je slednjih v njihovem domu zvrstilo že več, bi lahko rekli, da nobena ni prišla načrtno v pravem pomenu besede. Saša, kot pravi, ni izrazito ali izključno le mačja ljubiteljica, ampak tudi ljubiteljica psov in drugih živali na sploh. Muc jim pravzaprav sploh ni bilo treba iskati ali izbirati. K hiši so namreč prišle kar same. »Naneslo je, da sem ves čas srečevala muce, ki so nujno potrebovale pomoč. Najprej veterinarsko in nato še s posvojitvami. Večini muc sem uspela najti dober dom, druge pa so ostale pri nas. Enak čut za živali imata tudi starša in ker živita le nekaj metrov proč, imajo posvojenke tako v bistvu kar dva doma!« pravi.

Saša je vesela, da ima prirojen in privzgojen čut za živali, kar v njenem primeru najbolj do izraza pride prav pri posvojitvah brezdomčkov. Mačje družinske članice so namreč bile vse zavržene, pri njih pa so našle zatočišče. Podobno ali enako kot ljudje so tudi muce različnih značajev. Zanimivo pa je, da so se kljub temu zmenile med seboj kako in kaj. Brez vsakega kompliciranja. Če jim odgovarja sobivanje, so pač skupaj, če ne, pa se držijo zase in je stvar rešena.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.